12 Haziran 2013 Çarşamba

Etli Biber Dolması



Daha pişerken kokusuyla doyduğum yemeklerden  biri biber dolması. Nasıl ki biber kokusunu salmaya başlıyor, midemden aç olmasam bile sinyaller de gelmeye  başlıyor. Yanında da bolca mis gibi çoban salata oldu mu başka birşey aramam. Zeytinyağlısını da çok severim ama etlisinin yeri ayrıdır. Bizim küçük beyin de en sevdiği yemeklerden biri. Hele bir de kırmızı biberle yapılmışsa değmeyin keyfine. 

Ben dolma yaparken anneannemden öğrendiğim usulde kıymasını kuzu ve dana karışık kullanıyorum. Biraz daha yağlı ama çok daha lezzetli oluyor. Ve bir başka püf noktam da pirinç yerine bulgur tercih ediyor olmam. Tamamını bulgur ile yaptığım da oluyor ama genellikle yarı yarıya kullanmayı tercih ediyorum. Hele son zamanlardaki pirinçle ilgili GDO haberlerinden sonra eve hiç pirinç sokmadım desem yalan değil. Kaldı ki bulgurun daha sağlıklı olduğu da bir gerçek. 

Malzemeler:
15 adet orta boy dolmalık biber ( seçerken çok sert olmayan ince kabuklu olanları tercih edin )
250 gr dana + kuzu karışık kıyma
1 adet iri boy kuru soğan
1 adet domates 
1/2 su bardağı pirinç
1/2 su bardağı bulgur ( bulgur kullanmak istemezseniz tamamını pirinç ile de yapabilirsiniz.)
1 çay bardağı sıvıyağ
1 yemek kaşığı domates salçası
2 yemek kaşığı acı biber salçası ( tercihen )
3 yemek kaşığı nar ekşisi ( tercihen )
1 tatlı kaşığı kuru nane
tuz, karabiber, kırmızı pul biber

Yapılışı:
1. Öncelikle biberleri tepelerinden kesmeden elinizle uç kısmını içe doğru ittirmek suretiyle saplarını çıkartıp içlerini temizleyin ( bu iş için satılan bir alet de var sonradan öğrendim, ondan edinirseniz çok rahatlıkla biberleri zedelemeden temizlersiniz )
2. İç harcı hazırlamak için kuru soğanı çok ince doğrayın ya da rendeleyin. Kıymayı, biber ve domates  salçasını, domates rendesini de katın.
3. Bulguru ve pirinci de yıkayıp süzüp harcın içine ekleyin. ( Bulgur yerine tamamen pirinç; pirinç yerine tamamen bulgur  ya da benim gibi yarı yarıya kullanabilirsiniz )
4. Baharatları ve nar ekşisini de katıp harcı güzelce yoğurun.
5. Biberlerin üzerinde bir parmak boşluk kalacak şekilde içlerini harç ile doldurun çünkü piştikçe pirinç ve bulgur şişip taşabilir.
6. Tüm biberleri doldurup dik şekilde tencereye yerleştirin. Üzerlerini birer parça domates ile kapatın.
7. Sıvı yağ ve kaynar suyu dolmaların üzerinde gezdirip önce kaynayana kadar yüksek ateşte sonra kısık ateşte pişirin. Yarım saat kadar piştikten sonra biber dolmalarınız servise hazırdır.

Afiyet olsun...

Hiç yorum yok: