Geldi, geliyor, gelecek derken corona virüs sonunda Türkiye' de. Ne yapmamız gerektiği konusunda hepimiz okuyoruz dinliyoruz. Temizlik en önemli faktör kesinlikle ama beslenmemize de ekstra özen gösterip bağışıklık sistemimizi sağlam tutmamız şart. C Vitamini desteği, bol sebze meyve yemek şart, turşu, kefir, yoğurt gibi probiyotikleri de beslenmeye katmalı. Ve tabii ki zerdeçal.... O eczanelere koşa koşa gidip dünyanın parasını verdiğiniz curcumin nam-ı diğer zerdeçal. Lütfen ama lütfen bolca tüketin, beslenme alışkanlığınızda yoksa bile alışmanız çok kolay. Daha önceden paylaştığım bu postu tekrar başa alıyorum çünkü şimdi tam da zamanı bağışıklığı güçlü tutmak için .
Hayatta önceden burun kıvırdığım ne varsa sonradan alışkanlığım olmuştur. Baştan inat edip uzak durmak huy bende sanırım. Yaşım ileredikçe büyük konuşmamayı, temkinli adımlarla yürümeyi öğrendim biraz biraz. Ya da öğreniyorum diyelim. İnat iyi birşey değil sonuç olarak.
Kefirle de ilişkim aslında biraz inatla başladı. Daha bekarken annem alırdı eve, ben tabii ki burun kıvırıp uzak dururdum ağzıma da sürmedim yıllarca. Son birkaç yıldır evde kendi kefirimizi kendimiz mayaladığımızı söylememe gerek yok sanırım. Hemen hemen her gün mayalıyorum, öyle ki bu mayalama ve süzme ritüelinden de inanılmaz keyif alıyorum. Öncelikle bilmeyenler için yazayım ki tam bir kefir yazısı olsun.
Kefir nedir ?
Kefir, çok eski yıllardan beri özellikle Kafkasya bölgesinde yapılan, bugün ise Avrupa ve Amerika ülkelerinde ticari amaçla üretilen süt asidi ve alkol fermantasyonu yardımıyla yapılan köpüklü, koyu kıvamlı (yoğurt kıvamında), hafif ekşimsi fermente bir süt ürünüdür.
Kefir tanesi içerisinde bulunan mikroorganizmalardan bazıları süt şekerini parçalayarak süt asidi oluştururlar ve süt pıhtılaşır. Mikroorganizmalardan bazıları ise karbondioksit ve etil alkol meydana getirirler.
Eğer kefirinizi evde mayalacaksanız kefir tanesi satın almak için internet üzerinden satış yapan yerler bulabilirsiniz. Ya da çevrenizde kefirini kendi mayalayan bir arkadaşınızdan rica edebilirsiniz. Sonuçta kefir taneleri düzenli olarak mayalandığında çoğalıyor. Ben de çoğaldıkça çevremde isteyen arkadaşlarıma dağıtıyorum.
Kefirin Faydaları Nelerdir?
Kefirin bilinen en büyük faydası hazımsızlık ve kabızlık sorunu çekenleri ilgilendiriyor. Probiyotik içermesi sebebiyle de laktoz intoleransı olanlar tarafından da rahatlıkla içilebilir. Günde 1 çay bardağı içildiği taktirde bağışıklık sistemini güçlendirdiği kanıtlanmış. O yüzden mümkün olduğunca çocuklarınıza da içirmeye ve alıştırmaya çalışın. Kefirde bulunan B12, B1, biotin ve K vitaminleri de genel vücud sağlığımıza katkı sağlar. İçerdiği yüksek kalsiyum ve magnezyum ile de kemik kaybını önlemeye yardımcı olur.
Kefir Nasıl Mayalanır ?
Ben kendi yaptığım şekliyle ve en basit haliyle anlatacağım. Çünkü gördüğüm ve okuduğum kadarıyla ufak tefek farklılıklar olabiliyor kişiden kişiye. Öncelikle kefirinizi evde mayalamak için ;
kefir mayası
1 cam kavanoz
1 plastik süzgeç
1 tahta kaşık yeterli
oda ısısında ya da soğuk süt ( ben buzdolabından çıkardığım soğuk sütle ve kesinlikle günlük sütle mayalıyorum )
Sütü dolaptan çıkarıp bir cam kavanoza döküyorum. Yine başka bir kavanozda su içinde bekleyen mayamı plastik süzgeçle süzüp suyunu akıtıyorum. Kefir tanelerini süt dolu kavanoza aktarıp kavanozun kapağını kapatıyorum. Mutfak tezgahında üzerini herhangi bir bezle de örtmeden yaklaşık 24 saat içerisinde kıvamına bakarak hazır olduğunu anlayabilirsiniz. Koyulaşıp ayran- yoğurt arası bir kıvam elde etmiş olmanız gerek. Yine bir plastik süzgeç yardımıyla kefiri bir kabın içine süzüyorum. Süzgecin üzerinde kalan kefir tanelerini hiç sudan geçirmeden yine minik bir cam kavanoza alıp üzerini geçecek kadar içme suyu ekleyip bir sonraki mayalamaya kadar buzdolabından bekletiyorum.
Kefir - Zerdeçal - Karabiber - Zeytinyağı
Bu harika ve çok özel karışımı uzunca bir süredir sosyal paylaşım sitesi instagramda görüyordum ve merak ediyordum açıkcası. Takip ettiğiniz hesaplar sağlıklı yaşam ve sağlıklı beslenme ekseninde ise mutlaka sizlerin de gözüne ilişmiştir. Zaten kefiri düzenli olarak içtiğim için hemen denedim, tadı da öyle çekindiğim gibi içilemez değildi. Hatta gayet de lezzetli olduğunu söyleyebilirim. Peki herşeyin ötesinde neden bu karışım, neymiş faydası diye biraz araştırdığımda neler okudum neler. Bir kere bu karışıma Altın Karışım deniyormuş. O kadar kıymetli yani.
Öncelikle zerdeçalın içinde curcumin denilen bir madde var ki bu madde kolon, prostat, rahim ve meme kanserleri büyümesini engellendiği ve tümörleri besleyen kan damarlarının oluşumunu durdurduğu görülmüş. Zerdeçalın sıklıkla kullanıldığı Hindistan' da hintlilerin amerikali akranlarina gore 5 kat daha az meme, 8 kat daha az akciger, 9 kat daha az kolon, 50 kat daha az prostat kanserine yakalandiklarini gorülmüş. Bu rakamlar hiç de küçümsenip yabana atılacak rakamlar değil bence. Ayrıca tükettiğimiz şeylerin de elimizin altında ve kolay ulaşılabilir olduğunu hesaba katarsak denemeye kesinlikle değer.
Şöyle ki tek başına tüketildiğinde kansere karşı koruyuculuğu neredeyse yok denecek kadar az olan zerdeçalı kullanırken iki önemli nokta var;
Birincisi zerdeçalın içindeki curcumin maddesinin açığa çıkabilmesi için mutlaka karabiber ile birlikte alınması gerekiyor. Karabiberin içindeki piperine denen madde curcuminin etkisini 2000 kat artırıyormuş.
İkincisi de vücut tarafından emilimini sağlamak için mutlaka zeytinyağı ile birlikte tüketmek gerekiyormuş.
Ben her akşam mutlaka bir bardak kefirin üzerine karabiberi taze çekip zerdeçal ve bir tatlı kaşığı zeytinyağı ile tüketiyorum. Ama evde bu tadı sevmeyenler için de bir kavanozun içine bir yemek kaşığı zerdeçal, bir yemek kaşığı taze çekilmiş karabiber ve bir su bardağı zeytinyağı ekleyip karıştırıp salatalara, çorbalara katmayı düşünüyorum. Hatta bu yazıyı hazırlarken ilk denememi yaptım bile. Yalın için hazırladığım çorbayı yedirmeden önce karışımdan bir tatlı kaşığı kadar tabağına ekledim. Birazdan da Tuğra üzerinde deneyeceğim bakalım. Evin beyi zaten benimle beraber kefir içmeye başlamıştı, her şekilde itiraz etmeden içecektir.
Altın Karışım Hazırlanması:
2 yemek kaşığı zerdeçal
2 yemek kaşığı karabiber ( ben taze çekerek kullanıyorum )
1 su bardağı zeytinyağı
Tümünü bir kavanoza alıp karıştırın ve günde 1 yemek kaşığı kadar kullanmaya özen gösterin. Salatalara, çorbalara, yoğurdunuza ya da kefirinize katarak tüketebilirsiniz.
ZERDEÇAL FAYDALARI:
* Zerdeçal, kansere karşı koruma sağlar ve tümör hücrelerinin çoğalmasını engeller.
* Yapılan araştırmalarda cilt, kolon, ve gögüs kanseri için faydalı olabileceği görülmüştür. Hayvanlar üzerinde yapılan deneylerde zerdeçalın Kistik fibroz tedavisinde önemli fayda sağlayabileceği gösterilmiştir.
* Karacigeri güçlendirir ve karaciğerden toksinlerin atılmasına yardım eder.
* Karaciğer hastalıkları, sarılık ve vereme karşı faydalıdır.
* Zerdeçal kullanımı hazmı kolaylaştırır.
* Vücutta biriken zehirli maddeleri atar.
* Zerdeçal sinirleri uyarır.
* İltihap gidericidir.
* Mideyi kuvvetlendirir.
Bu yazıyı hazırlarken yararlandığım linkler aşağıdadır ;
https://pinoeatshealthy.wordpress.com/2016/01/31/altin-karisim/
http://www.diyetevi.com/kanseri-onleyen-zerdecal-karabiber-zeytinyagi-karisimi/4452
Bu yazıyı hazırlarken yararlandığım linkler aşağıdadır ;
https://pinoeatshealthy.wordpress.com/2016/01/31/altin-karisim/
http://www.diyetevi.com/kanseri-onleyen-zerdecal-karabiber-zeytinyagi-karisimi/4452
6 yorum:
Ilk fırsatta deneyeceğim. Teşekkürler tarif için.
Ben hepsini seviyorum bunların. O zaman yapabilirim:)
Zerdeçal elimden geldiğince çok yemeklere ve yakışan her türlü içeceğin içine katıyorum. Gerçekten faydasına inanıyorum ama karabiber hiç tüketemiyorum direk mide ağrısı yapıyor. Kefire hala mesafeliyim ama umarım senin gibi sevebilmek nasip olur birgün :)
Ben bu karışımı yoğurtla hazırlıyorum. Alışınca yapması da yemesi de kolay oluyor.
Kefir konusuna ben de takılmış durumdayım biliyorsun. Hatta Kefir Nedir?
* Kefir Nedir?
* Kefir Nasıl Yapılır?
Diğer blogum <Kefir'in Faydaları konularında ayrıntılı yazmıştım.
Genelde sağlık ve kilo verme adına yoğurt ile zerdeçal, karabiber, tarçın, pul biber birleşiminin tüketilmesi önerilir. Ama bu altın karışım mevzusunu -kefir için- ilk defa duydum. Zerdeçal tüketimi için güzel bir fikir gibi duruyor. Hele benim gibi her gün kefir tüketen birisi için...
Fikir ve paylaşım için teşekkürler.
Bu güzelbilgi için teşekkürler...okuyunca karışımı hemen hazırladım size de teşekkür için yazdım:)
Yorum Gönder