25 Mart 2020 Çarşamba

Elde Yoğurulmayan Kolay Ekmek Yapımı





Corona virüs ile geçen günlerde kendi adıma öğrendiğim pek çok şey oldu. İnsan olarak kendi kendine yetebilmek, elindeki ile yetinebilmek, eksiği gediği ile elimizdeki ile ortaya bir şeyler koyabilmek kaygısı hepimizde had safhada. Dışarıya ihtiyaçlarımız için ne kadar az çıkar isek o kadar güvende hissediyoruz kendimizi. Durum böyle olunca zaruri tüketim maddeleri için olabildiğince evde kendi ürettiğimizle yetinmeye çalışıyoruz. Evde neredeyse 10 yıldır ekmek yapma makinem var, onunla hepi topu 20 kere falan ekmek yapmışımdır sanırım. Bugüne kadar elimde yoğurup da ekmek yapmak ihtiyacımız olmadı. Çünkü neden olsun ki ? En yakın markete gidip parasını verip içinde ne olduğundan bihaber olduğumuz ekmek ve türevlerini alıp tüketmek en kolay yoldu. Sonra ne oldu ? Sağlığımızı tehdit eden bir görünmeyen geldi başımıza musallat oldu. Açıkcası ben de kendi adıma gidip de ekmek almadım uzun zamandır. Aldıysam da hep paketli fabrikasyon üretim ekmekleri tercih ettim. Onları da daha evvelden alıp donudurucuda stok yapmıştım. Geçen gün baktım ki ekmek stokları azalıyor kolay yapabileceğim tarifleri şöyle bir araştırdım. 


Elde Yoğurulmadan Nasıl Ekmek Yaparım ?

Döküm Tencerede Ekmek Nasıl Yapılır ?

Daha önceden makinede yaptıklarımı saymazsak bu ilk ekmek deneyimim. Açıkçası bu kadar kolay olacağını ve sonucun da böyle tatmin edici olacağını düşünmemiştim. Hem de yoğurmadan ve yorulmadan. Evde kalıp sosyal izolasyon yaptığımız bu günlerde hemen herkes ekmeğini evde yapmaya başladı bile. Sosyal medyada hemene herkes güne ekmeğini mayalayarak başlıyor. Üretmenin tadına vardık şükürler olsun. Belki bundan sonra ürettiğimizi tüketirken de israf etmemenin gerekliliğini daha iyi özümseriz. Bu ortamda benden de tarif isteyen birileri olunca daha fazla inat etmedim ve elimi hamuru sürdüm. Bundan sonra alacağım kilolardan kim sorumlu olacak onu bilmiyorum. 




Malzemeler

 5 bardak elenmiş un ( standart su bardağı ölçüsü kullandım )
 400 ml ılık su
 1 paket Dr. Oetker instant kuru maya ( yaş maya ile yapılabilir )
 1 tatlı kaşığı tuz
 1 tutam toz şeker 

Yapılışı :

 1. Unu bir kaba eleyin.
 2.  Üzerine mayayı ekleyip suyunu dökün ve kaşıkla el değdirmeden karıştırın. 
 3. Tuzunu ve şekerini de katıp hamuru toparlayıp üzerini stretch film ile kapatıp 1 saat kadar  mayalanmaya bırakın. 
 4. Unladığımız tezgahta hamuru zarf şeklinde katlamaya başlıyoruz. Bu katlama işlemini en az 5 kez tekrarlayın. 
 5. Yağlı kağıt serilmiş bir kaba hamuru alıp tekrar 1 saat mayalanmaya bırakın. Bu arada döküm tencereniz varsa ısınması için 230 derecede fırına atın. 
 6. Mayalanan hamurun üzerine un eleyip üzerine bıçakla çizikler atıp yağlı kağıdı ile birlikte ısınmış döküm tencerenize alıp kapağı kapalı şekilde 30 dk pişirin. 
 7. 30 dk sonra kapağını alıp 15-20 dk daha ekmeğinizi pişirin. Fırından alıp oda ısısına gelince dilimleyebilirsiniz. 

İşte hepsi bu kadar basit .
 Bu arada döküm tencerem Lava marka  ,döküm tencereniz yoksa ekmeğinizi güveç kabında ya da tepside de pişirebilirsiniz. 

Afiyet olsun... 



1 yorum:

makyajliyorum dedi ki...

Bugün videosunu izledim instagramından :) Harika olmuş canım ellerine sağlık :)