26 Ekim 2013 Cumartesi

Peynirli Mayalı Poğaça


İstanbul' da yaşadığımız dönemde en vakit bulamadığımız şeylerden biri haftaiçi ailece kahvaltı yapmaktı. Evin büyük adamı iki adım ötedeki ofisine yetişebilsin diye mesai saatinden çok önce evden çıkınca maalesef birlikte kahvaltı yapmak için haftasonlarını beklerdik. Ankara' ya ilk geldiğimiz yıl en sevdiğim değişiklik hafta içinde de sabahları hep birlikte kahvaltı edebiliyor olmaktı. Hemen her sabah ailece kahvaltımızı etmeye başladık. Hem de hiç acele etmeden, keyfine vara vara, sohbet edip güle eğlene. Belki de Ankara' nın yaşantımıza kattığı güzelliklerden biri bu oldu. Ama yine de Pazar kahvaltıları hep özel oldu bizim evimizde. Hiç öyle hızlıca yenilip içilip masadan kalkılan Pazar sabahlarını sevmem. Pazar kahvaltısı dediğin saatlerce sürmeli, aheste yenilip içilip zamanı durdurmalı, çay bardaklarını kahve fincanları takip etmeli. Pazar sabahları mümkünse ev ahalisinden biraz erkenden uyanıp kahvaltı için farklı bir şeyler hazırlamayı da severim. Bu mayalı poğaçalar da yine öyle keyif veren bir Pazar sabahı için hazırlanmıştı. 

Mayalı hamurla çalışmayı da mayalı hamur işlerini de çok sevmem açıkcası. Tanıdığım çoğu kişi de benimle aynı fikirde. Kabartma tozuna kıyasla hanımların gözünü nedense biraz da korkutur yaş maya. Hem mayalanma sürecindeki püf noktaları hem de piştikten sonra çabucak tüketilmezse tazeliğini kaybetmesi sebep sanırım. Ama bu poğacalar gerçekten öyle değil. Yapıldıktan 2-3 gün sonra bile yumuşacık ve lezzetinden hiçbir şey kaybetmemişti. 

Yarın sabah Pazar kahvaltısında evde değiliz, erkenden hızlı tren ile Eskişehir yolcusuyuz kısmet olursa. Evdeki keyifli kahvaltımızı yapamıycaz ama tavsiye edelim en azından. Bol peynirli iç harcı ile yanında da taze demlenmiş çay varsa Pazar sabahı başka güzel olur kesinlikle...

Şimdiden hepinize İyi Pazarlar, bol muhabbetli ve huzur dolu kahvaltılar...



Malzemeler
1 su bardağı sıvıyağ
1 paket (250 gr ) margarin
3 adet yumurta
1 çay bardağı yoğurt
1 paket yaş maya
1 yemek kaşığı toz şeker
1,5 tatlı kaşığı tuz
6 su bardağı un

içi için 300 gr beyaz peynir
1/2 demet maydanoz
1 adet yumurtanın sarısı
susam çörekotu

Yapılışı:
1. Yaş mayayı ılık suda eritin. 
2. Unu eleyerek yoğurma kabına alın. Ortasını açıp yumurtaları kırın. 
3. Diğer tüm malzemeleri ekleyip en son mayayı da katıp yoğurun. Yumuşak hafif cıvık ama ele yapışmayacak bir hamur olacak. Gerekirse kontrollü olarak kaşıkla un ekleyebilirsiniz. 
4. Yoğurduğunuz hamurun üzerini nemli bezle kapatıp yarım saat dinlendirin. 
5. İç malzemesi için peynirin içine ince kıyılmış maydanozu ekleyin. 
6. Hamurdan cevizden az büyük parçalar alıp avucunuzda açıp arasına peynir koyup yuvarlayın.  
7. Tüm hamurları bu şekilde yaptıktan sonra üzerine yumurta sarısı sürüp susam ve çörekotu serpiştirin. 
8. 175 derecede fırında üzerleri hafif kızarana kadar pişirin. 

Afiyet olsun...




5 yorum:

Yasemin dedi ki...

Poğaçalar çok lezzetli gözüküyor pofuduk pofuduk. Yarın Eskişehir geziniz için de şimdiden iyi gezmeler. Eskişehir Ankara'dan soğuk olabilir, yanına şal vs almayı unutma

Büşra Bayram dedi ki...

Annem de yapar aynısında, inanılmaz severim:) Elinize sağlık.

LeylaK dedi ki...

Fotoğrafları öyle parıl parılki, gel de yapıp yeme yahu :)

Uğur Böceği dedi ki...

Ellerinize sağlık..Bloğunuzu beğenerek izliyorum ve takibe aldım.Bana da beklerim..Sevgilerimle..

Adsız dedi ki...

süper bir tarif, tarifi aldığımdan beri 3 kez yaptım, herkes tarafından çok beğeniliyor.ellerinize sağlık.lütfen bir dahaki buluşmada tanışalım olurmu:)
derya-bangininmutfagi.blogspot.com