13 Kasım 2013 Çarşamba

Ankaralı Bloggerlar Gıda Güvenliği Seminerinde Buluştuk





Ankaralı blogger arkadaşlar 3 Kasım Pazar günü Sihirli Oklava blogunun yazarı Sevgili Derya' nın düzenlediği '' Gıda Güvenliği '' seminerinde buluştuk. Seminer Ankara Veteriner Hekimler Derneği'nin Eğitim ve Konukevinde yapıldı.  Semineri Ankara Veteriner Hekimler Derneği Yönetim Kurulu'ndan  Gıda Hijyeni ve Teknoloji Bölümünden Doç. Dr. Fatma Seda Bilir verdi. Seda hanım' ın uzmanlık alanı süt ve süt ürünleri olduğu için onlarla ilgili konuştuk. Araştırma Görevlisi Güzin İplikçioğlu Çil ise kendi uzmanlık alanı olan Et ve et ürünleri ile ilgili görsel bir sunumla bilgilerini paylaştı bizlerle.  Aslında doğru olduğunu sandığımız ne çok şeyi yanlış bildiğimizi anladık sayelerinde. Seminer planlanan süresinden çok daha uzun sürdü çünkü hepimizin soracak çok şeyi vardı. Onların anlatımı bizim de sorularımızla birleşince oldukça keyifli ve bilgilendirici geçti diyebilirim. 


Ben kısa kısa notlar almıştım seminer süresince. Onları sizlerle maddeler halinde paylaşmak istiyorum. 
* İlk olarak aslında hepimizin bildiği birşey ama tekrarlamakta fayda var. Marketten et ve et ürünleri ya da süt ve süt ürünleri alırken son kullanma tarihlerine dikkat etmek gerektiği. Bu ürünleri alışverişimiz sırasında en son olarak almamız ve eve götürür götürmez de buzdolabına tekrar koymamız gerektiği. 
* Yine hakkında birçok farklı söylenti olan başka bir konu da yumurta. Yumurtalar kesinlikle buzdolabına konulurken yıkanmamalı ki üzerindeki koruyucu tabakayı kaybetmesin. Kullanmadan önce yıkanabilir, ya da kırıldıktan sonra eller mutlaka yıkanmalı.
* Yine çiğ et için aynı durum söz konusu. Mutfakta çiğ et ile çalıştıktan sonra ellerinizi mutlaka yıkamanız gerekiyor.


* Mutfağınızda beyaz et ve kırmızı et için kullandığınız kesme tahtaları da mutlaka farklı olmalıymış. Ve buzdolabından etler de yine kırmızı ve beyaz et ayrı olacak şekilde muhafaza edilmeliymiş.
* Etleri pişirmeden önce eğer dondurucudan çıkaracak iseniz mutlaka buzdolabına indirmeli ve o şekilde çözdürmelisiniz. Su içinde vs hızlı çözdürme yöntemleri tavsiye edilmiyor.
* Süt konusunda halen yaygın olan sokak sütünü kesinlikle kullanmamak gerektiği vurgulandı. 
 * Peynir üzerinde oluşan küf görürsek küflü kısmı kesip atıp kalan kısmı tüketmenin de doğru olmadığını öğrendik. Yüzeydeki küfü temizlesek dahi toksik etki içine kadar işlemiş olduğundan tüketmemek gerekiyormuş. Eski kaşar, Kars kaşarındaki küf farklı ama, onlar yenilebilir cinsten.
* Yine benim aklıma en çok takılan şeylerden biri de dondurucudan çıkartıp yemekte kullandığımız etleri ikinci defa ısıtıp yiyip yiyememe konusuydu. Bunda bir sakınca yokmuş ancak yeniden yenileceği zaman iyice kaynatmak gerekiyormuş. 

Bu keyifli ve bilgilendirici semineri organize ettiği için Sevgili Derya' ya çok teşekkür ederim kendi adıma yanlış bildiğim şeyleri düzeltmiş oldum. Ayrıca Veteriner hekimler Derneği' ne bizlere vakit ayırdıkları için sonsuz teşekkürler.


1 yorum:

sihirlirloklava dedi ki...

Katıldığın ve yanımda olduğun için ben çok teşekkür ederim :)