Yemekten asla bıkmayacağım şeyler vardır benim. İçli köfte diyince akan sular durur mesela. Karnım tok olsa da asla hayır demem, diyemem içli köfteyi görmezden gelemem. Bizim evimizde de pişerdi, annem yapmayı bilmez ama babaannem yapardı sıkça ve doya doya yerdik ama kızartmasını değil. Suda haşlar sonra üzerine kızdırılmış biberli yağ dökerek yerdik. O haliyle de çok severim dayanamam ama yağda kızarmış olursa mümkün değil affetmem. Öyle çatalla bıçakla da uğraşamam, aynen alırım elime keyfine vara vara yerim. Yazarken bile nasıl canım çekti anlatamam.
Geçtiğimiz aylarda Baklavacı Güllüoğlu' na İçli Köfte yapımına davetliydim. Daveti aldığımda biraz ürktüm aslında, kaç yıllık yemek blogu yazıyorum, gidip de içli köfte yapmayı beceremeyince rezil olacağım diye düşündüm yalan değil. Fakat etkinliğe katılan diğer arkadaşlarım da benim gibi daha evvelden pek yapmamış, hep yemişler. Dolayısıyla güle eğlene Güllüoğlu Ümitköy' de İçli Köfte nasıl yapılırı öğrendik. İlk sefer için de hiç fena değildi açıkcası performansımız. O etkinlikle ilgili izlenimlerimi aynı ay Yemek Zevki Dergisindeki köşemde paylaştım. Ayrıca dergi okuyucularına bir jest yapıp Güllüoğlu' nun enfes İçli Köfte ve Fıstıklı katmer tariflerini de paylaştım. Dergiyi okuma fırsatı bulamamış ya da o sayıyı kaçırmış olanlar için de blogda da paylaşayım istedim. Eğer seviyorsanız ve daha önceden denemediyseniz bence tam sırası. Hiç gözünüz korkmasın, cesur olun bence. Hamur yoğurmaya, şekil vermeye biraz yatkınlığınız varsa girin hemen mutfağa, ilk seferde mükemmel olmasa da sürpriz yapın sevdiklerinize.
Malzemeler: ( 4 kişilik )
Hamuru için :
200 gr ince bulgur
1 adet yumurta
15 gr tuz
10 gr tatlı kırmızı toz biber
40 gr haşlanmış patates
50 gr çiğ köftelik ( kuzu ya da dana ) yağsız kıyma
kızartmak için sıvıyağ
İç harcı için:
300 gr normal yağlı kuzu kıyma
150 gr soğan
40 gr iri çekilmiş ceviz içi
10 gr tuz
10 gr kimyon
5 gr karabiber
5 gr tatlı toz kırmızı biber
Yapılışı:
1. İnce bulguru bir kaba alın. Üzerini örtecek kadar su ilave edip 20 dakika kadar bekletin.
2. Haşlanmış patatesi, kıymayı, yumurtayı, tuzu ve toz biberi ilave edip macun kıvamına gelene kadar yoğurun.
3. İç harcı için kıymayı tencerede kavurun. İnce kıyılmış soğanları ekleyip 45 dakika kavurmaya devam edin. Ocaktan alıp tuzunu, baharatını, ceviz içini ekleyin. Oda ısısında soğuması için bekleyin.
4. Hamurdan cevizden biraz büyük parçalar alıp, sol avuç içinizde tutup sağ işaret parmağınız yardımıyla oyun. Kıymalı harcı içine yerleştirip şekil vererek kapatın.
5. Kızgın yağda kızartıp sıcak oalrak servis edin.
Püf noktası: Köftelere şekil verirken elimizi ıslatacağımız suyunu kışın ılık, yazın soğuk olmasına özen gösterin.
1 yorum:
ellerinize sağlık... bizim buralarda( şanlıurfa) çok yapılır fakat köfteye patates konmaz dövülmüş et konur ve köfte iyice yoğrulur ondan sonra diğer işlemlere geçilir... onuda tatmalısınız eminim daha çok seversiniz :)
Yorum Gönder