3 Mayıs 2013 Cuma

Etli Yaprak Sarma



Bazı yemekler var ki onlar anne tarifleridir. Hep anne yapar sen yersin. Yaprak sarma da öyle benim için. Evlendiğimden beri siz deyin tembellik ben diyeyim alışkanlık bizim evde sarmalar hep annemden. Sağolsun evine her yaptığında bizim için de ufak bir tencere hazırlayıp getirirdi. Ankara' ya geldik geleli en çok özlediğimiz şey de sanırım sarma. Annem en son geldiğinde yaprakları getirmiş, bana da artık öğrenmenin vaktidir demişti. Oturup birlikte sarmıştık bunları da. Yemesi bu kadar keyifli ve  lezzetli olan bir yemeğin bu kadar zahmetli olması benim biraz da uzak durma sebebim aslında. Ama evdekilere söz verdim en yakın zamanda sarma yapıp rüştümü ispat edeceğim. Yılın 365 günü evinden sarması asla eksik olmayan bir anneannenin torunu olarak geç bile kaldım sanırım. 

Malzemeler

500 gr salamura asma yaprağı
500 gr dana+koyun karışık kıyma
3 adet orta boy kuru soğan
1,5 su bardağı pirinç
1,5 çay bardağı sıvı yağ
1 yemek kaşığı biber salçası ( acı ya da tatlı size kalmış )
1 yemek kaşığı domates salçası
2 adet domates
2 adet
tuz, karabiber, kuru nane,
3 su bardağı kaynar su

Yapılışı :
1. Önce salamura asma yapraklarını tuzunu atması için yaklaşık 10 dakika kadar kaynatın. Kaynayan yaprakları soğuk sudan geçirin ve kenara alın.
2. Soğanları  çok küçük doğrayın ya da rendeleyin. Domatesleri rendeleyin.
3. Kıymayı, pirinci, baharatları ve diğer tüm malzemeleri derince bir kapta güzelce karıştırıp sarmanın iç harcını hazırlayın.
4. Asma yaprağını elinizde avucunuzun içinde ya da düz bir zeminde mat ve damarlı kısmı üste gelecek şekilde tutup üzerine bir tatlı kaşığı kadar iç harçtan yerleştirin. İki kenarı içe doğru kıvırıp sıkıca şekilde sarın.
5. Diğer tüm yaprakları bu şekilde sarıp aralarında hiç boşluk bırakmadan tencereye yerleştirin. Pişirirken de bir porselen tabağı ters çevirip dolmaların üzerine koyun.
6. Sıvıyağı ve kaynar suyu da tencereye ilave edip orta ateşte yaklaşık 50 dakika kadar pişirin. Pişerken suyunu sürekli kontrol edin, azaldıkça kaynar su ilave edebilirsiniz.
7. Ocaktan alıp sıcakken yanında yoğurtla servis yapabilirsiniz.

Afiyet olsun.


2 yorum:

TuruncuTatlar dedi ki...

hiç hayır diyemediğim bir şey ellerine sağlık sevgiler...

Unknown dedi ki...

offff off bu saatte
ellerine sağlık canım
sevgiler