23 Haziran 2013 Pazar

Fındıklı İrmik Helvası


Sıcakken yemeye doyamadığım lezzetlerden biri İrmik Helvası. Ne kadar yersem yiyeyim doymak bilmiyorum. Bu yıl hemen her kandilde yaptım. Hatta bazen evdekilerin canı çektiğinde de yaptım. Çoğu insanın yapmaya çekindiği bir şeydir helva bilirim çünkü ben de birkaç yıl öncesine kadar yapamam diye düşünürdüm. Halbuki hiç de öyle değil. Benim tarifimi verdiğim birçok kişi ilk defa yapmalarına rağmen başarılı sonuçlar aldı. Mutfak biraz da cesaret işi sonuçta denemeden, yanlış nedir görmeden doğruyu bulmak kolay olmuyor her zaman. Geçen kandilde yan komşum Nazmiye ablanın kayınvalidesi Yüksel Teyze '' Kaç yıldır komşularım helva verirler, ağzıma süremem; ilk defa bu kadar lezzetlisini yedim '' deyince pek bir keyiflendim açıkçası. Demek ki korkmadan denemekte fayda var.  Hele de beğenildi mi onun keyfi bambaşka oluyor.

Bugün Berat Kandili. Bizde yine İrmik Helvası olacak. Allah herkesin duasını, dileğini kabul etsin inşallah. Hepimizin evlerinden huzur, bereket, sağlık eksik olmasın. Huzurlu, keyifli kandiller dilerim herkese. 

Malzemeler:
1 paket irmik ( 500 gr )
250 gr tereyağ
1/2 çay bardağı sıvı yağ
1 su bardağı kavrulmuş kabuksuz fındık ( irice kırılmış )
4,5 su bardağı toz şeker
5 su bardağı su

Yapılışı:
1. Büyükçe derin bir tencereye tereyağını ve sıvı yağı koyup tereyağını eritin.
2. İçine irmiği ekleyin. Yaklaşık 20 dakika kadar irmiğin rengi hafifçe değişene kadar kavurun.
3. Diğer taraftan şerbeti için suyu ve şekeri bir başka tencereye alıp kaynatın ve soğuması için kenara alın.
4. Kavrulan irmiğin içine önceden kavrulmuş ve irice doğranmış fındıkları da atın.
5. Ilık hale gelmiş şerbeti yavaş yavaş irmiğin içine ekleyin. Etrafa sıçrayacağı için tencerenin derin olması burda önemli.
6. Şerbeti çekene kadar karıştırmaya devam edin. Ocağın altını kısıp demlenmesi için tencerenin üzerine kağıt havlu kapatın ve en az 10 dakika bekleyin
7. Ilık halde servis yapın.
Afiyet olsun.



1 yorum:

Unknown dedi ki...

Ellerinize sağlık,bende çok severim irmik helvasını,kandiliniz mübarek olsun.