10 Mart 2015 Salı

Mandalina Reçeli



Kış bitmek üzere, tezgahlarda yavaş yavaş yaz sebzeleri meyveleri boy göstermeye başladı. Bugün sebze aldığım arabacıda çilek ve taze bakla gördüm bile ben. Çilek görünmeye başladıysa artık sevinebiliriz değil mi :)  Ama önce kış meyvelerinin hakkını verelim. Mesela kışın en başında yaptığım mandalina reçelimin reçetesini paylaşmadan yaz gelmemeli. Bu kadar zaman neden paylaşmamışsam bilemedim, unutup kalmışım. Arşivde dolanırken yakaladım ve hemen dedim. Hemen siz de marketteki, pazardaki son mandalinaları kapıp gelin ve atın tencereye kaynasınlar. 



Kış ortasında annem İstanbul' dan geldiğinde niyet etmiştim ilk mandalidan reçel yapmaya. Anneme ''yapalım'' dediğimde pek yanaşmadı, sanırım aklına da yatmadı. Ben de anneme yolcu eder etmez mandalinaları soyup tencereye koyup reçelimi kaynatmıştım. Az bir ölçü yapıp denemiş oldum, hiç de fena olmadı. Benim gibi kahvaltı sofralarında renk renk reçel görmeyi seviyorsanız yılın son mandalinalarını kaçırmayın derim. Ben sevdim, seneye daha çok yapacağım. Sadece yaparken dikkat edilecek birkaç nokta var. Kullanacağınız mandalinaların zarlarının ince olmasına dikkat edin. Bir de elbette çekirdeksiz olursa daha iyi olur. 


Malzemeler:
1 kg mandalina
1 kg toz şeker
1 su bardağı mandalina suyu
4-5adet karanfil
1 adet çubuk tarçın
1/2 limon suyu 

Yapılışı:

1. Mandalinaların kabuklarını ayıklayın. Kullandığınız mandalinaların iç zarının çok kalın olmamasına özellikle dikkat edin. 
2. Dilim dilim ayırın ve tencereye alın. Üzerine şekerini ve önceden sıkıp ayırdığınız mandalina suyunu dökün. 
3. Dilerseniz bu şekilde bir gece bekletin ya da vaktiniz yoksa hemen ocağa alın. 
4. Orta derecede ateşte pişirin. Kaynamaya başlayınca limonun suyunu katıp küçük bir tabağa bir kaşık reçelden alıp soğutup kıvamını kontrol edin. 
5. Sıcakken kavanozlara koyup kapağını sıkıca kapatıp vakumlayıp uzun süre saklayabilirsiniz. Ya da tencerede oda sıcaklığına gelmesini bekleyip kavanozlara kaldırabilirsiniz. 

Afiyet olsun.


1 yorum:

gultasarim dedi ki...

Nefis gorunuyor ellerinize saglik