1 Mayıs 2015 Cuma

Ankara' da Kayseri Mantısının Adresi Gurme Mantı



Beni takip edenler bilir. Ankara' da gezip gördüğüm, lezzetlerini denediğim her yeri blogda paylaşmıyorum. Ama bazıları var ki blogda uzun uzun yazasım geliyor. Çayyolu Park Caddesinde yeni açılan Gurme Mantı da kesinlikle uzunca yazmak istediklerimden biri oldu. Sevgili Aslı' nın organize ettiği tadım gecesinde masamızda Aslı da dahil olmak üzere 3 Kayserili arkadaşımız da olunca mantı tadımı çok daha eğlenceli bir hal aldı . Zira tadına bakacağımız her lezzetin nasıl yapıldığını ve olması gereken halini biz diğer davetlilere göre daha iyi biliyorlardı.


Mekan bir aile işletmesi. Sahibi Birol Bey ve eşi çocukları büyüyüp iş güç sahibi olunca yörelerine ait  bu lezzetleri yaparak ticarete atılmaya karar vermişler. Ve bence de kesinlikle çok doğru bir adım atmışlar. Öncelikle hepsi inanılmaz sıcak kanlı ve Anadolu insanının misafirperverliği ile bizleri çok güzel ağırladılar. Menü Kayseri' nin meşhur mantısının 3 çeşidi dışında da harika seçeneklerle dolu.

Üstteki fotoğrafta görülen Tepsi Mantısı. Ortası açık ve kenarları bükülerek yapılan bu mantı önce fırınlanıyor. Sonra üzerine tereyağlı salçalı et suyu dökülüp tekrar fırınlanıyor. Üzerinde sarımsaklı yoğurt ve sos ile servis ediliyor. Bu görülen tepsi tek kişilik bir porsiyon ancak çok rahat 2 kişiyi doyurabilecek gibi. İçinde dana kıyma kullanılmış ve bence anlatılması çok güç, muazzam bir lezzeti vardı.

Yaprak sarma için zaten söylenecek söz yoktu. Hemen her yörede yaprak sarma yapılır elbette ama sarmada bence en önemli unsur yaprağının kendine has ekşiliği ve iç malzemesindeki baharatlar. Bu biraz acılı ve yaprağı da tam kıvamındaydı. Çok iyi pişmişti, üzerindeki yoğurt ve sosu ile kimsenin asla hayır demeyeceği tek yemektir nerede olursa olsun.


Benim buraya gelmeden önce en çok merak ettiğim lezzet açıkcası Şebit Mantısı idi. Çünkü Kayserili arkadaşlarımın da dediğine göre diğer mantı çeşitlerine göre yapımı daha kolay ve benim de sosyal medyada arkadaşlarımdan sıkça gördüğüm bir yemekti. İyi kötü diğer çeşit mantıların tadını bilmeme rağmen şebit mantısı tamamen yeni bir tat olacaktı benim için. Diğer mantıların aksine şebit mantısında kıymalı harç açıkta ve bir kat yufka bir kat kıyma olarak hazırlanıyor. Zaten aradaki bu hamurun adı da Şebit oluyormuş. Orada da söyledim, buraya yazmakta da sakınca görmüyorum bence kıymalı harcı çok düz bir tattı, içinde hiçbir baharat tadı alamadım belki biraz acılı bir baharat ile daha leziz olacağından hiç şüphem yok. O gece tattığım lezzetler içinde en vasatı bu Şebit mantısıydı diyebilirim.



Ve hakkında destan yazdıracak kadar lezzetli Erişte. Bence gecenin kahramanıydı diyebilirim gönül rahatlığıyla. Daha masaya gelir gelmez mis gibi tereyağı kokusu ile hepimizi mest etti. Üzerinde bol ceviz ve peynir ile bence mantıya alternatif olarak tek başına bir öğün olarak düşünülebilir. Hazırlanması, pişirilmesi hiç de kolay olmayan eriştenin 10 numara 5 yıldız olduğunu söylemem gerek.


Ve hepimizin en çok bildiği mantının en sık karşımıza çıkan hali Kayseri mantısı. İçi bol kıymalı ve pişirme derecesi de tam kıvamında olmuştu. Ne çok hamurlaşmış ki genelde böyle karşımıza çıkıyor çoğu yerde ne de çok diri kalıp ağız tadını bozuyor. Yine bildiğimiz üzere üzerinde sarımsaklı yoğurt ve sosu ile birlikte servis ediliyor. Sosunun tereyağı ve sıvıyağ karıştırılarak hazırlandığını da söylemekte fayda var. Bunun da sebebi yerken yağın donup hem lezzeti hem de görüntüyü bozmasını engellemek. 



Ve finalde de yine Kayseri mutfağının en sevilen tatlılarından biri Nevzine vardı. Ben ilk kez tadına baktım, hem hafif hem de mantı sonrası iyi gidiyor. Kayseri' de de genelde düğünlerde ya da bayramlarda yapılan bu tatlının, ceviz, yağ, tahin ve pekmezden oluşuyor. Yoğrulup tepsiye bastırılıyor ve pişip fırından çıkınca da şerbeti dökülüyor. Menüdeki bir diğer tatlı da hemen her yörede yapılan oklava tatlısı. Her iki tatlıyı da kilo ile alıp evinize götürebiliyorsunuz. Hatta erişteyi de bu şekilde alıp evinizde pişirmeniz mümkün.

Gurme Mantı ile ilgili söyleyeceğim tek söz mekan kesinlikle denenmesi gereken lezzetlerin doğru adresi olmuş. Çayyolu' na yolunuz düşerse Park Caddesinde bence kendinizi ödüllendirebilirsiniz. Fiyatlara gelince benzeri lokantalara bakıldığında fiyatlar normal düzeyde diyebiliriz. Fakat porsiyonların oldukça doyurucu ve cömert servis edildiğini de göz önünde bulundurun derim. Size belki fikir verir diye fiyatları da yazıyorum;  Tepsi mantısı 23 tl , Kayseri mantısı 17 tl,  Şebit Mantısı 19 tl, Erişte 14 tl.


Hiç yorum yok: