Hayatta hepimizin illa ki vardır başlayıp sonunu getirmeyi bir türlü beceremediği şeyler. Mesela ben her yıl Ocak ayında kendimi ufak bir liste hazırlarım yıl içinde kendimle ilgili planladığım şeyleri not alırım. Genelde sene sonunda ne olur biliyor musunuz ? Liste baştan aşağı hüsran ve başarısızlık. Bir şekilde başlayıp da sonunu getiremediğim onlarca iş arkamdan ağlar durur sonra. Diyete başlarım sonu gelmez, örgü örmek istiyorum diyip onlarca yün yumağı alıp öremeden kenarda bekletirim yıllarca. Bir ara epeyce bir kitap yazmayı koymuştum aklıma , oturdum dönem dönem karaladım hala da yazarım ama o kitap elbette ki hala yazılmadı. Spor yapmaya niyetlenip salona kaydoldum mesela birkaç yıl önce, o yıl o salona sadece tek bir sefer giderek kendi kişisel rekorumu kırdım.
Aslında sonra neyi anladım biliyor musunuz? Asıl sorunun başlamak olmadığını. Başlıyoruz yani o ilk adımı atıyoruz hatta çok da büyük hevesle yapıyoruz bunu. Fakat her ne oluyorsa oluyor ve sonu gelmiyor. Sonunu getiremiyoruz. Bir yerde tıkanıp başladığımız o işi bitiremiyoruz. Yani sorunun '' başlamak '' değil '' bitirmek '' olduğunu anladım. Tam da bu anlamda düşünüp çözüm bulmaya çalışırken elime harika bir kitap geçti. Ve ancak bu kadar bu durumu anlatan bir kitap olabilirdi.
Jon Acuff '' BİTİR '' kitabı olayın başlamak değil bitirmekle ilgili olduğunu anlamama yardımcı oldu.
“Başlamakla ilgili bir sorunum yok, milyonlarca şeye başladım ama hiçbirini bitiremedim. Neden bitiremiyorum?”
Diyet yapmak, bir enstrüman çalmak, borçlarınızı ödemek, bir hobi edinmek veya işletmenizi geliştirmek… Hedefiniz her ne olursa olsun, doğru prensipleri izleyerek çok daha başarılı olmanız mümkün.
Araştırmalara göre, yeni yıla girerken alınan kararların yüzde 92'si başarısızlıkla sonuçlanıyor. Bunun ardındaki en büyük ve en sinsi neden, tembellik değil mükemmeliyetçiliktir. Hepimiz kendimizin en acımasız eleştirmeniyiz ve mükemmel olmayacağını düşünüyorsak hiç yapmamayı tercih ediyoruz. Bu nedenle, iyi bir başlangıç yapmış bile olsak, sonuçların istediğimiz gibi olmayacağını düşünmeye başladığımız anda daha fazla ilerlemekten vazgeçiyoruz.
Bu kitaptaki stratejiler bugüne kadar okuduklarınızla örtüşmeyebilir. Ancak bir üniversite araştırmacısının yüzlerce katılımcıyla yaptığı çalışmalara dayanıyorlar. Siz de artık kronik bir başlayıcı olmaktan bıktıysanız ve tutarlı bir sonlandırıcı olmak istiyorsanız, iki seçeneğiniz var: Ya kendinizle kavga edip daha fazla çabalamaya devam edersiniz ya da bu kitaptaki prensipleri uygulayarak hedeflerini tamamlayabilen o yüzde 8’e katılırsınız.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder