7 Mayıs 2021 Cuma

ETSİZ ÇİĞ KÖFTE




Sanırım Türk Mutfağının en sevilen lezzetlerinden biridir Çiğ Köfte. Etli olanını ehlinin elinden yemeye doyum olmaz.  Etsiz olanının çok farklı versiyonları var. İçine ceviz koyanı da biliyorum, köfte gibi ekmek içi ile yapanı da. Mutfak konusunda ağız tadına inanan biri olarak kim nasıl seviyorsa o şekilde yapıp yesin bence. Sonuçta herkesin keyfi birini mevki :)))  Etli olanı tercih ediyorsanız bilmem elbette. Ama ben evde kolaylıkla yapabileceğimiz Etsiz Çiğ Köfte tarifi paylaşmak istiyorum sizinle. Elinizin altında malzemeleriniz varsa hele yapımı o kadar kolay ki. Bir de benim gibi mutfakta stand mikseri kullanıyorsanız ekstra pratik şekilde sofraya geliyor. Bizim evde her gün olsa her gün yenir, o derece seviliyor. Ben çok sevgili komşumdan aldım tarifi, yıllarca onun elinden yedikten sonra tarifi alıp yapmak farz olmuştu zaten. Yiyen herkesin dışarıda hazır satılanlardan çok daha lezzetli olduğunu söylediklerini de hatırlatayım. İşte şimdi sıra sizde.  Yapıp yerseniz ve beğenirseniz bana da yollayın olur mu fotoğrafını. Ve beni hala instagramdan takip etmeyen okuyucum varsa ''yasminbabalik'' diye aratıp lütfen oradan da takip etsin olur mu? Çok sevinirim. 






 


Malzemeler:


2 su bardağı köftelik ince bulgur

1 orta boy kuru soğan

2 diş sarımsak

1 yemek kaşığı biber salçası

1 yemek kaşığı domates salçası 

1/2 tatlı kaşığı kimyon

1/2 tatlı kaşığı karabiber

1/2 tatlı kaşığı kuru nane

1 tatlı kaşığı limon tuzu

1 yemek kaşığı tuz

1/2 çay bardağı isot biberi

1/ 2 çay bardağı nar ekşisi

1/2 bağ maydanoz

3-4 dal taze soğan


Yapılışı:

1. Öncelikle bulguru karıştırma kabına alın. Ben stand mikserinde yaptığım için mikserimin karıştırma kabına koyuyorum. Üzerini geçecek kadar kaynar su ekleyip bulgurun şişmesi için kenara alın.

2. Kuru soğanları rondodan geçirin, suyunu sıkıp bulgur şişince içine ekleyin, baharatları ve salçaları da içine katın.

3. Limon tuzunu bir bardak içinde sıcak su içinde eritip onu da karıştırma kabına ekleyin.

4. Zeytinyağının bir kısmı ve nar ekşisini de atıp elinizde ya da makinede yoğurmaya başlayın.

5. Son olarak ince ince kıydığınız maydanoz ve taze soğanları da ekleyip tadını kontrol edin. 

6. Ağız tadınıza göre baharatlarını, yağını ve nar ekşisini ekleyip avcunuzda şekil verip servis tabağına alabilirsiniz.


Afiyet olsun.



Hiç yorum yok: