22 Ekim 2008 Çarşamba

Yalancı İskender Kebap (Pideli Kebap) ve Domates Sosuyla Domatese Veda





Ben Ramazan'da her akşam masada taze sıcacık pide olsun isterim.Bu yıl da durum değişmedi elbette ve hemen hemen her akşam artan pideleri derin dondurucuya kaldırdım.Ve bunlardan inanılmaz bir lezzete ulaştım.Birçok kişi zaten biliyordur bu tarifi ama ben tamamen kendi kafamdan uydurdum da diyebilirim.
Dondurucudan çıkardığım pideler çözüldükten sonra küp küp kesip teflon bir tavada azıcık tereyağı ve pul biberle çevirdim.Diğer tarafta uzun uzun -tıpkı kebap gibi- yaptığım köfteleri kızarttım.Ayrı bir yerde de bolca domatesi rendeleyip biraz da su ekleyip pişirdim.
Kıtır kıtır olan pideleri servis tabağına alıp domatesle bir güzel ıslattım.Üzerine kızarmış köfteleri ekleyip pideler iyice yumuşasın diye tekrar domates sosunu döktüm.En üste de sarımsaklı yoğurdu ekleyip üzerine kızarttığım sivri biberle süsleyip servis ettim.İnanın bana dışarda yediğiniz İskenderden daha lezizdi.Dondurucuda birkaç seferlik pidem hala var.Eğer sizde de kaldıysa mutlaka deneyin,pişman olmayacaksınız.



Kızarttığım sivri biberleri de yine servis tabağına alıp sarımsaklı yoğurt döküp pul biber serptim.Yılda en fazla 2 kere kızartma yaptığım düşünülürse-ki patates kızartması da buna dahil- masum bir tabak olarak yerini alsın istedim burda.
Bu da benim kış hzırlıklarım kapsamında yaptığım sivri biberli domates sosum.Kışlık domates olarak değil de sadece köftelerin,etlerin yanında sunmak için hazırladım bunu.Kısaca tarifini de vereyim,gerçi domatesin mevsimi geçti artık bir sonraki yaza inşallah daha fazla yapacağım.

Öncelikle yıkayıp rendelediğiniz domatesleri bir tencereye alın ve ocağı açın.İçine yine dilediğiniz kadar sivri biberi büyükçe doğrayıp atın.Bol sarımsak,zeytinyağı,damak tadınıza göre isterseniz pul biber,tuz ekleyip pişirin.İyice fokurdayıp domateslerin piştiğinden emin olduğunuzda sıcakken cam kavanozlara alıp kapaklarını sıkıca kapatın ve masanın üzerine kavanozları ters çevirin.Kavanozlar soğuyunca kapakların tam olarak kapanıp kapanmadığını ve sızdırıp sızdırmadığını kontrol edin ve serin bir yere kaldırın.Kışın da marifetli hanım olmanın gururuyla aifyetle yiyin.Ben kavanozlarımın ilkini Ramazanda misafirlerime açmıştım,lezzeti harikaydı.Kahvaltı da kızarmış ekmek üzerine beyaz peynirle deneyin,harika oluyor.Artık yavaş yavaş domateslerin lezzetini kaybettiği bu günlerde bu fotoğrafı görünce şimdiden özledim mis gibi kokan domatesleri.

Ben hemen her yıl bu tarihlerde domatesle vedalaşıp bahara kadar da annemin yaptığı domates rendelerimi kullanıyorum yıllardır.Bu yıl hatta becerebilir miyim diye çok merak edip 5 kilo domates alıp ben de kendi çapımda bir deneme yapmıştım(aşağıdaki kavanozlar bu deneme sonucudur).Eeee artık koca kadın hatta anne oldum yavaştan işi ele almam gerek değil mi:))




Annemin yaptıkları yanında benimkiler çok az ama bu yıl denemeydi,becerebildiğimi gördüğüme göre seneye annemden görevi devralmam gerek.Elimize mis gibi kokan domatesleri alana kadar da bu kavanozlarla idare edeceğiz artık.

14 yorum:

zero dedi ki...

Gece gece bu iskender tarifi olmadı Yasemincim, resmen iştahım kabardı. Guruldayan midemin sesini kesebilmek için erkenden uyumak zorunda kalacağım sanırım:) Hepsi ama hepsi harika görünüyor ama iskenderle beni kalbimin tam orta yerinden vurduğunu söylemeliyim:)

My Turkish Kitchen dedi ki...

Ne diyelim: Turk kadininin degerlendirmeyi bilen ve bunu en guzel sekilde yapan zekasi...

aslı'nın mutfağı dedi ki...

"Kışın da marifetli hanım olmanın gururuyla afiyetle yiyin" :) İlahi Yasemin'cim, ne güzel yazmışsın.. İskender şahane görünüyor, ben de geçen kış senin gibi ramazandan kalan pidelerle kebap yapmıştım, kuşbaşı etle. Pideleri baştan küp küp kesip de dondurucuya koyabilirsin, ben öyle yaptıydım.. Domateslerine gelince, nefis duruyorlar kırmızı kırmızı. Bu yaz sonu benim de aklımdan geçmedi değil "marifetli hanım" olmak, ama tembellik ettim, nerde saklarım, onca kavanozu nerden bulurum, aman saatlerce domates kaynatacağım vs vs bahane buldum durdum kendi kendime.. Ama şimdi heveslendim bak iyice :)

Seda'nın Günlüğü dedi ki...

İskenderin gerçekten çok leziz görünüyor. Bende kalan pidelerimi bu şekilde değerlendiriyorum, ilaveten fırında közleyip dilimlediğim patlıcanlarıda aralara döşüyorum. O da güzel oluyor, köfte yerine de kıyma kavuruyorum. Değerlendirelim de nasıl olursa olsun, ziyan olmasın canım ekmekler...
Domates rendelerine de imrenerek baktım maşallah, ben hala böyle birşey denemedim ne yazık ki...

pelince dedi ki...

Hepsi çok leziz gözüküyor,hazırlıkların hepsi tamamlanmış...Ben çok tembelim bu sene...
Dondurucu bomboş kaldı:))
Ellerine sağlık.....

neslihan erzincan özgür dedi ki...

kebap harika olmuş,pideleri böyle değerlendirmen süper arkadaşım,ellerine sağlık.domatesler de enfes,güle güle yiyin.afiyet olsun.sevgilerimle...

:)den dedi ki...

İskender tarifin beni fena acıktırdı. Son derece hamarat birisi olduğuna şüphem yok. Evdekiler çok şanslı.
Şu domates sosunu seneye ben de deneyeceğim.
Ellerine sağlık herşey nefis görünüyor.

(Yaseminciğim vişne likörü tarifimi beğenmene çok sevindim. İçine Tuğracık için alkol ilave etmeyebilirsin. Yalnız o zaman buzdolabında saklamalısın. Seneye vişne mevsiminde bolca vişne al. Hem vişneler ne kadar iyi güneş alırsa, sonuç o kadar mutluluk verici oluyor. Servisi mutlaka likör bardaklarına bir tane vişne atarak yap. Afiyetle mutlu günlerde tüketmeniz dileğiyle...)

:)den dedi ki...

Yaseminciğim yazmayı unuttum Tuğracığın likörünü bir miktar hazır vişne suyu ile daha akıcı bir kıvama getirebilirsin. Koyu kıvam elde etmek önemli, çünkü alkol eklediğinde o koyu kıvamı dengeliyorsun.

zarpandit dedi ki...

ama o yalancı iskender dışardakinden daha hafif daha guvenilir olmuyormu :))

ben bayılıyorum vallada :)

ebdekilerin mideside bayram yapmıstır eminim:)

ayrıca o tazecik domates soslarını kullandıgın yemeklei merakla bekliyorum :D

Adsız dedi ki...

Huhuu kuzum hiçde yalancı değil enfes bence geldim gitti misafirlerim nete kavuşmuşsun gözün aydın cicim

durutarifler dedi ki...

biz de pideli köfte derler buna. Ama pideli köftenin de patenti biz de (yani Bursa'da) :))
Ellerine sağlık. Bayılırım ben buna

lemanice dedi ki...

çok güzel görünüyor ellerine sağlık.domates sosundan bende yaparım kışlık olarak ama bu sefer yapmadım iyiki sen yapmışın beraber kullanırız dimi?:))

egeli dedi ki...

vallahi yalancı malancı hiç farketmez arkadaşım,süper bir lezzet oluyor ben bilirim ,eline sağlık Yasemincim.ayrıca şişe domateslerden her sene bende yaparım,bütün kışta yeriz,hem pratik,hem lezzetli....sevgiler.

yemekşehrim dedi ki...

çok faydalı oldu..bayat ekmekleri degerlendırmek adına!