29 Eylül 2012 Cumartesi

Kurutulmuş Domates Sevenler Buraya Baksın


Domates sevmeyen var mıdır ? Bana göre mümkün değil bu mucizeyi sevmemek. Öyle ki mevsiminde bol bol tüketip kış boyunca hasret kalmamak için yaz sonu bir de oturup kışlık domates kavanozlarımı hazırlıyorum ben yıllardır. Bekarken anneme kızardım ne gereği var diye bu eziyetin, kışın yemeyiz olur biterdi en nihayetinde. Ama öyle değilmiş domates olmadan yapılan yemeğin tadı tuzu olmuyormuş. Benim gibi salça ile arası olmayanlar ne demek istediğimi anlarlar. Birkaç yıldır da annemin izinde Eylül ayı başında domateslerimle haşır neşir oluyorum. Bu yıl da farklı olmadı yine. Kışlık domatesi nasıl hazırladığımı merak edenler buraya tık tık yapsınlar. 

Taze domates, kışlık domates derken bir başka şekli var ki yemelere doyamıyorum ben. Domatesin kahvaltı masalarındaki yerini artık kurutulmuş domatese bırakma mevsimi de yaklaşırken paylaşayım dedim. Yine İnci' nin stüdyosuna gittiğim gün orda gördüm bu halini de. Geçtiğimiz haftasonu da Beypazarı' na gittiğimizde bolca aldığım kurutulmuş domateslerin bir kısmını böyle hazırladım. Ankara' da olanlara benden söylemesi marketlerden küçücük paketlerde alıp da verdiğimiz paraya Beypazarında kocaman bir poşet aldım, hem de mis gibi bu sezonun domatesi olduğundan emin olarak. Haftasonu hem gezinti yapın hem de kışlık tarhana, erişte vs. alışverinizi yapın. Yakında olmayanlar da üzülmesin. Aldığım imalatçının bilgilerini de veriyorum, kargo ile Türkiye' nin her yerine gönderiyorlar. Bu iyiliğimi de unutmayın :))) 

İmalatçı Zeyveli Gıda Pazarı : 0312 7624817  /    0542 7616096

Malzemeler ( fotoğraftaki gibi bir kavanoz için )
10-15 adet kurutulmuş domates
1/2 adet limon
1 yemek kaşığı kekik ( ben limonlu dağ kekiği kullandım )
4-5 diş sarımsak
zeytinyağı

Yapılışı:
1. Kurutulmuş domatesleri bir kaseyi alın, üzerini geçecek kadar kaynar su ekleyin.
2. En fazla 5 dk bekleytip kağıt havlu üzerine alın suyunu süzdürün.
3. Limonu ufak parçalara ayırın, sarımsakları soyup ince ince doğrayın.
4. Kavanoza sırayla domatesleri, limon dilimlerini, sarımsakları ve kekiği dizin. Tüm kavanozu bu şekilde doldurup üzerini geçecek kadar zeytinyağı dökün.
5. Kavanozun sıkıca kapatıp güneş almayan bir yerde bir hafta kadar bekletin.
Afiyet olsun

İşte bu kadar kolay. Sonra ister kahvaltılarda isterseniz de salatalarınızın üzerinde mis gibi aromalı domatesleriniz hazır.

9 yorum:

Unknown dedi ki...

Kış hazırlıklarının her çeşidine bayılıyorum elimden geldiğince yapıyorum ama bu kurutulmuş domatesten yemedim hiç denemek lazım ama çok iştah açıcı duruyor
:)elinize sağlık!

Modavesaire dedi ki...

ben ilk defa bu yaz kuruttum domates.. geçen gün iki tanesini 5 dk kaynattım.bi deneyim tadını diye...suyunu süzdüm ama zehir gibi tuzu hiiç çıkmamıştı.. ne yapmalıtyım???herkesin de böyle tuzlu mu oluyo, ??

Adsız dedi ki...

tarifi sizde görür görmez hemen yaptım. bu hafta sonu tadına bakacağım. ellerinize sağlık.
bangininmutfagi.blogspot.com'dan derya

susamcorekotuFeriha dedi ki...

afiyetle tüketin inşallah,ben de kendim kuruttum:)
sevgiyle kalın

Adsız dedi ki...

Hemen yapacağım demiştim, yaptım, kesinlikle çok lezzetli oldu, herkes beğendi, ellerinize sağlık.
bangininmutfagi.blogspot.com'dan Derya

FERİDECO dedi ki...

Muhakkak yapacağım ben de sadece yemeklerde değerlendiriyordum,paylaşımın için çok teşekkürler canım

kozmetikpazar dedi ki...

Kurutulmuş domateslerin tadı harika...Kurutulmuş domatesleri muhafaza etmkte çok önemli.
wwww.posetmarketi.com2u ziyaret edin..

Demet Akcan dedi ki...

merhaba cok lezzetli gorunuyor ellerinize saglık. benim merak ettigim bu kuru domateslerle yapilan yiyecek nerede saklaniyor ve ne kadar surede bitirilmeli. mesela buyuk kavanoz yapsak birkac ay dayanir mi? ille buzdolabina mi koymak lazim, oda sicakliginda tursu gibi bozulmadan duru mu, acaba bu konuda denemeniz oldumu hic, tesekkur ederim, rumuz:bannur


Demet Akcan dedi ki...

merhaba cok lezzetli gorunuyor ellerinize saglık. benim merak ettigim bu kuru domateslerle yapilan yiyecek nerede saklaniyor ve ne kadar surede bitirilmeli. mesela buyuk kavanoz yapsak birkac ay dayanir mi? ille buzdolabina mi koymak lazim, oda sicakliginda tursu gibi bozulmadan duru mu, acaba bu konuda denemeniz oldumu hic, tesekkur ederim, rumuz:bannur