2 Ocak 2013 Çarşamba

Muhammara ( Acuka )


Oldum olası en sevdiğim öğündür kahvaltı. Çalıştığım dönemde sabahları çok erken yollara düştüğümden kahvaltı etmeden evden çıkardım ama ofiste mutlaka mesai öncesi hep kahvaltı etmişimdir. Bir de hatırlarım çok eskiden küçükken babamın şehir dışında olup da eve gelmeyeceği zamanlar daha sabahtan annemle pazarlık yapardık akşama da yemek yerine kahvaltı edelim diye. Hala tadı damağımda, kokusu burnumdadır çocukluğumun o güzel anlarının. 

İstanbul'da ailecek fırsat bulamadığımız ama Ankara' ya geldiğimizden beri hiç aksatmadığımız şey sabahları hep birlikte masaya oturmak. Oturup uzun uzun muhabbetler eşliğinde keyfini de severim, öncesinde minik minik tabaklara çeşit çeşit peynirleri rengarenk reçelleri koyup masayı hazırlamasını da. Yanında da taze demlenmiş çay oldu mu işte keyif tamamdır. Hafta içi değil ama hafta sonları kahvaltıya renk katacak bir şeyler illa ki çıkar mutfaktan. Bu tarif de yine öyle bir hafta sonu kahvaltısına eşlik etsin diye yapılmıştı. Yemek Zevki için hazırladığım reçetelerden biri. Lezzetini biz o kadar çok sevdik ki aklıma gelir gelmez hemencecik yapıyorum. Elinizin altında her daim olan malzemelerle hem de. Çıtır çıtır simitle ya da sıcacık ekmekle tadına doyum olmuyor Muammaranın. Orta Doğu Mutfağına ait bir çeşit meze aslında, genelde de kebap sofralarında ikram edilir ama bana göre kahvaltıya çok yakışan bir lezzet. Özellikle yanında beyaz peynirle birlikte bir koca ekmek yiyebilirim. Siz ister kahvaltı için yapın isterseniz kebap yanına meze olarak koyun masanıza. Dilerseniz de çay saatinde minik kanepeler üzerinde atıştırmalık olarak ikram edebilirsiniz misafirlerinize. Her şekilde masada ilk tükenen olacağını garanti ederim.


Malzemeler: 
200 gr ceviz içi
3-4 diş sarımsak
3 dilim bayat ekmek içi
1 yemek kaşığı domates salçası
1 yemek kaşığı acı biber salçası
1 tatlı kaşığı kimyon
1 tatlı kaşığı karabiber
3 çay kaşığı kuru nane
1 adet  limonun suyu
1 çay bardağı zeytinyağı

Yapılışı:

1.Sarımsakları soyup robota atın.
2.İçine ceviz içlerini, bayat ekmeklerin sadece iç kısımlarını, limon suyunu, baharatları da ekleyin.
3.Son olarak biber ve domates salçalarını da katıp iyice ezin. 
4.Homojen bir karışım olunca içine yavaş yavaş zeytinyağını da ekleyip karıştırın.
5.İsterseniz içine tulum peyniri de ilave edebilirsiniz.

Afiyet olsun

3 yorum:

Canan Demirbağ dedi ki...

Kahvaltıda çok severim ellerinize sağlık.

Esradan dedi ki...

muhammara...ilk kez duydum bu ismi.buna benzer acıka dediğimiz bir lezzet biliirim ama sizin bu tarifinizi hemen denicemm.ellerinize sağlık.sevgiler

FERİDECO dedi ki...

Çok leziz görünüyor her daim elimizin altında bulunmalı aslında ellerine sağlık canım hayırlı seneler