16 Eylül 2013 Pazartesi

Kış Hazırlıklarından Bamya Kurutma


Bu yaz daha önceden hiç denemediğim hatta aklıma dahi gelmeyen bir şey denedim; sebze kurutma. Aslında sebze kurutmanın da yaşanılan bölgeye has bir alışkanlık olduğunu anladım. Bu yaşıma kadar ne İstanbul' da ne de Trakya' da çok sık gördüğümü hatırlamıyorum ama 2 yıldır Ankara' da hemen her evde yaz sonu asılı sebzeleri görmek mümkün. İstanbul'un nemli havasında sebzelerin kuruması daha güç olduğundan sanırım pek tercih edilmiyor. Ankara' da da sıcakların yanı sıra kuru kupkuru hava olunca daha cazip bir yöntem oluyor haliyle. Geçen yıldan arkadaşlarımdan da duyup niyet etmiştim zaten. Bu yıl bir nevi deneme yaptım diyebilirim. Olur olmaz mı, becerebilir miyim emin olamadığım için aklımda olan sebzelerden azar azar kuruttum. Önümüzdeki yaz Allah nasip ederse daha fazla hazırlamaya niyetim var.

İlk denemeyi benim en sevdiğim yaz sebzelerinden bamya ile yaptım. Sadece 1 kg bamyadan yaptım. Kuruyunca azıcık kaldılar.  Keşke biraz cesur olup fazla yapsaydım diye de hayıflandım sonradan da. Bir de ayıklama kısmı olmasa elbette.

Yapılışı:
1. Öncelikle bamyaları ayıklamadan önce bol suyla yıkayın, süzün ve kağıt havlu üzerinde suyu süzülene kadar bekletin.
2. Bamyaları uçlarını dikkatlice ayıklayın.
3. Büyükçe bir tepsiye bamyaları koyup bol güneş alan bir yerde bekletin.
4. Gün aşırı kontrol ederek tepsiyi alt üst edip karıştırın.
5. İyice kuruduklarından emin olduğunuzda ( tıkır tıkır ses çıkmaya başlar ) bez bir torbaya ya da cam kavanoza koyun. 
Pişirme kısmında nasıl yapılacağını artık kışın yapınca paylaşırım inşallah. 

Yaptığım denemelerden diğerleri, dolmalık biber ve taze fasulye. Onları da yazacağım, kurutma zamanı geçti gerçi ama önümüzdeki yıl yapacakları heveslendiririm belki bir nebze. 







Bugün bile markette mini mini bamyaları görünce niyetlendim biraz daha alsam yapsam mı diye. Fakat artık güneş gerçekten yalancı, gelse de yeterince ısıtmıyor. Ufaktan ufaktan üşütmeye bile başladı Ankara akşamları. Yaptıklarımızı kışın afiyetle yiyelim, beğenirsek önümüzdeki yaz bol bol kurutalım...

1 yorum:

Tarifname-Seda dedi ki...

Benim de en sevdiğim sebzelerdendir bamya ama kurutulmuşunu denmedim henüz. Ellerine sağlık,afiyetle yemenizi dilerim.

Sevgiler