14 Eylül 2013 Cumartesi

Osmanlı Saray Mutfağından Helva-i Hakani



Un helvası yapmaktan hep çekinmişimdir. Bana göre hem yapması daha zahmetlidir hem de daha kalorili diye onun yerine sanırım hep irmik helvası yapmışımdır. Ramazan ayı içerisinde TRT Türk kanalında Şef Yunus Emre Akkor'u izlediniz mi bilmiyorum. Kendisi özellikle Osmanlı ve Ortadoğu mutfakları  konusunda uzmanlaşmış genç bir şef ve Ramazan ayı boyunca da birbirinden harika tariflerini hanımlarla televizyondan paylaştı. Hanımlar da programdaki menülerden seçtiklerini yaparak şefin kitabını kazanma şansı yakaladılar. Benim programdan açıkcası çok geç haberim oldu, ayın sonuna doğru da rahatsızlanınca niyet ettiğim gibi menü hazırlayamadım. Ancak menüde yer alan bir tarif vardı ki aklıma kazınmıştı; Helva-i Hakani. Hem görüntüsü hem içeriği beni fena halde cezbetti ve geçtiğimiz haftalarda annemle babam da Ankara' da iken yapıverdim.  Kesinlikle aklıma takıldığı kadar da varmış. Zaten adından da anlaşılacağı üzere ' hakanlara layık bir helva ' denildiğine göre vardır bir hikmeti dedim. Hiç de boşa denilmemiş, lezzeti de yanıltmadı. 

Aslına bakarsanız Türk ve Osmanlı mutfağına ait lezzetleri daha sık yapmamız gerek. Modern mutfaklara yönelip aslımızı unutuyoruz ama mutfak kültürünün tarihimizi oluşturan önemli bir unsur olduğunu da unutmamak gerek. 
Tarifin aslı için Yunus Emre Akkor' un kendi blog sayfasına bakabilirsiniz. Ben de olduğu gibi aldım zaten tarifi.  Bence bu haftasonu kendinizi ödüllendirip bu helvayı yapın. 

Malzemeler:

1/2 su bardağı un
1/2 su bardağı buğday nisastası
1/2 su bardağı pirinç unu
125 gr tereyağı
125 gr çig badem 

Şerbeti için:

300 gr bal
3 bardak süt

150 gr kaymak

Yapılışı:

1. Bademlerin kabuklarını soymak için sıcak suda bekletip ayıklayın.
2. Tereyağını tencereye alın, bademleri kavurmaya başlayın. Helvanın sunumunda kullanmak üzere birazını ayırın.
3. Başka bir kabın içinde unu, nişastayı ve pirinç ununu karıştırın. Kavrulmuş bademlerin içine atın. Rengi değişene kadar kısık ateşte kavurmaya devam edin.
4. Diğer tarafta da sütü ısıtıp ocağın altını kapatın ve içine balı ekleyip eriyene kadar karıştırın.
5. Kavrulan unun içine şerbeti de kısık ateşte yavaş yavaş ekleyerek 10 dakika kadar daha pişiriyoruz. Kaymağı da ekleyip karıştırıp ocağın altını kapatıp dinlenmesi için bırakıyoruz.
6. Servis tabağına alıp üzerine ayırdığımız bademleri de koyup servis yapıyoruz.

Afiyet olsun.




2 yorum:

Banu dedi ki...

ellerinize sağlık yasemin hanım nefis görünüyor ben tam bir helva tutkunuyum ve bu nefis helvayı da acil yapmam lazım da bal ölçüsünü biraz şekerle yumuşatmam gerekebilir:)) benimde nefis helva tariflerime beklerim sevgilerimle...

Unknown dedi ki...

hakikaten denemeye değer bir tarif olmuş
elinize sağlık
yiyenlere de afiyet olsun
fakat un helvasının kalorisi var evet ama bunun içinde de tereyağ kaymak vs var
un helvasını da denemenizi öneririm
bende bunu deneyeceğim inşallah
mutlu pazarlar