10 Eylül 2013 Salı

Kızarmış Bamya



Bazı sebzelerin kaderlerinin diğer kardeşlerinden farklı olduğuna düşünüyorum.  Mesela bir pırasa, mesela bir kereviz. Birçok kişi tadını bile bilmez onların. Hele bir tanesi daha var ki çoğu kişi adını bile duyunca burun bükmeye başlar; bamya.  Benim bir sevmediğim pırasadır, onu da bir yolunu bulup yemeye çalışırım, ya böreğe katarım ya çorbaya. Ama sanırım en sevilmeyen sebzelerden biri bamyadır. Annemin biz küçükken bamya yedirebilmek için ne taklalar attığını hala hatırlıyorum. Ama ben büyüdükçe bamyayı sever oldum. Hatta öyle ki biri ayıklama işini yapsa her gün de yerim. Sevmediğim kısmı sadece ayıklaması. Yoksa bol limonlu, ekmeği de bana bana afiyetle yerim. Bu tarifim bamya sevmeyenlere bile yedirebilecek keyifli bir atıştırmalık aslında. Betül' de görüp aklımda kalmıştı, geçen gün büyüklerinden seçip bir de ben yapayım dedim. Pek sevdik tabii biz, konu kızartma olunca sevmemek ne mümkün ? Mevsimi hala devam ediyorken paylaşayım istedim. Bamya yedirmekte zorlandığınız çocuklarınız bile ne olduğunun farkına varmadan çıtır çıtır yiyecekler.

Malzemeler:
1/2 kg bamya ( iri olanları tercih edin )
1 adet yumurta
mısır unu
tuz
kızartmak için sıvıyağ
üzeri için sarımsaklı yoğurt

Yapılışı:
1. Bamyaları yıkayıp kağıt havlu ile kurulayıp ayıklayın.
2. Yumurtayı bir kasede çırpın. Başka bir kaseye mısır ununu ve tuzu dökün.
3. Sıvıyağı kızartma tenceresine alın. Bamyaları önce yumurtaya sonra mısır ununa bulayıp kızgın yağda kızartın. Kızaranları kağıt havlu üzerine alıp fazla yağını süzün.
4. Yoğurda sarımsak ekleyin.
5. Servis tabağına aldığınız bamyaların üzerine sarımsaklı yoğurt döküp sıcak olarak servis edin.

Afiyet olsun.


1 yorum:

fatoş dedi ki...

merhaba, ben de çok severim bamya kızartmasını. size tavsiye vermek bana düşmez ama naçizane yumurtasına biraz soda koyuyorum ben. çok çıtır ve güzel oluyor. ellerinize sağlık..