1 Ekim 2014 Çarşamba

Kuzu Tandır


Önümüz Kurban Bayramı, sofralara illa ki bu ara biraz fazla et gelecek. Benim gibi etle arası pek iyi olmayanlar için zor bir zaman dilimi. Fakat öyle leziz bir Kuzu Tandır reçetesi var ki elimde bayramda gelen misafirlerinizin midelerini şenlendirecek emin olun. Bu yaz Kaş'ta kaldığımız otelin spesiyel tariflerinden biriydi. Yemek Zevki Dergisi için çekim yaptığım için reçetesini de seve seve benimle paylaştı otelin sahibesi Hayriye Hanım. Eylül sayısında dergide Diva Hotel ve leziz tariflerini keyifle paylaştım. Tam Kurban Bayramı öncesinde de blog okuyucularıma bu reçeteyi vereyim istedim. Ağzınızda dağılacak enfes bir et, yanında kızılcık ve karamelize soğanla nasıl bir ziyafet tahmin edemezsiniz. Ve şimdiden herkese iyi bayramlar dilerim. Aileniz ve tüm sevdiklerinizle beraber huzurlu sofralarda buluştuğunuz, gülüştüğünüz keyifli bir bayram olsun. 


 Malzemeler

1 kg kuzu kol
2 büyük kuru soğan
1 adet havuç
2-3 adet defne yaprağı
taze kekik, adaçayı, biberiye, 
1 yemek kaşığı bal
1 yemek kaşığı un
2 yemek kaşığı tereyağı
tane karabiber
2 çay bardağı kadar su
1 tatlı kaşığı kadar domates salçası



Yapılışı:
1.  Tavada erittiğiniz tereyağında kuzuyu mühürleyin ve tencereye alın.
2.  Soğanları irice doğrayıp tencereye ekleyin. Halka halka doğranmış havuçları da katın. 
3. Defne yaprağı, biberiye, bal, kekik, adaçayı, un, tane karabiber, salça ve suyu da katıp tencerenin ağzını yağlı kağıt ve aluminyum folyo ile kapatın. Önce yüksek ateşte sonra kısık ateşte 2 saat pişirin. 
4. Yanındaki soğan reçeli ( karamelize soğan ) için tereyağında iyice pembeleşen soğanlara biraz toz şeker ekleyip rengi kahverengiye dönene kadar pişirin.
5. Kızılcık için de dondurulmuş kızılcığı 1 yemek kaşığı şekerle mikrodalgada birkaç dakika pişirin.
6. Patates dilimleri için : dilimlenmiş patatesleri tereyağı ve sarımsakla fırına verin. Rengi değişip pişmeye başlayınca üzerine kaşar peyniri serpiştirin.
7. Servis sırasında kuzuyu ertilmiş tereyağında tavada biraz çevirin. Servis tabağına soğan reçeli ve pişmiş kızılcık ve yanında patates ile servis edin. 

Afiyet olsun.

1 yorum:

çeşnici Handan dedi ki...

Iyi bayramlar sevgiler.