23 Kasım 2014 Pazar

Her Eve Giren Balık Hamsi



Kış geldiğinde en sevdiğim şey balık tezgahlarında ışıl ışıl parlayan hamsileri görmek oluyor. Zaten alacak olayım ya da olmayayım balıkçı tezgahlarını izlemek hep hoşuma gitmiştir. Bizim ev gibi ' balık olsun da ne olursa olsun' evlerden birinde yaşıyorsanız sofraya ne balığı konduğunun pek bir önemi yok aslında ama hamsinin yeri her zaman ayrı. Küçükken Fatih' te yaşarken her hafta Çarşamba semt pazarının olduğu gün annem pazardan hamsi alır ve her Çarşamba bizim evde hamsi yenirdi. Annem hala bize o zamanlar hamsiden başka hiçbir balık çeşidini yediremediğini söyler durur.  O yüzden benim için nostaljik bir tarafı da var hamsinin. Büyüdükçe her türlü balığı sevdim tabii ama hamsinin yeri hep özel. Bir de Laz uşağu ile evlenince kapça ( Lazca hamsi demek ) ile haşır neşir olmamak mümkün değil elbette. Daha önceki postlarımda Hamsili Pilav tarifime de ulaşabilirsiniz. 

Her bütçeden ailenin sofrasına gelen hamsi ile neler neler yapılmaz ki. Pilavı, çorbası, turşusu, hamsi kuşu, diblesi, buğulaması, köftesi, güveci ve hatta tatlısı bile yapılır. Ama her damak tadına hitap eden tek şekli sanırım Hamsi Tavadır. Kimse mısır unu ile harmanlanıp tavalanmış sapsarı kızarmış hamsiye hayır demez. Bizim evde de haftasonları genelde geç kahvaltı sonrası akşam yemeğinde hamsi sefası yapılıyor. Yanında sadece bol yeşillik ve Fırınlanmış Kırmızı Soğan olsun yetiyor. 





Malzemeler:
1 kg hamsi
mısır unu
tuz
kızartmak için sıvıyağ 

Hazırlanışı:
1. Hamsileri ayıklayıp temizleyin ve bol suyla yıkayın.
2. Suyu süzülünce geniş bir tepside tuzla harmanlanmış mısır ununa bulayın.
3. Tavaya çiçek şeklinde dizip üzerine az miktarda sıvıyağ gezdirin.
4. Her iki tarafını da kızartıp servis tabağına alın.
5. Sıcak servis edin.

Öneri : Ben kızartmak için özel olarak hamsi kızartmak için üretilmiş çift kapaklı tavalardan kullanıyorum. Çevirmesi de kolay oluyor. Ayrıca kızarırken etrafa yağ sıçramasını ve kokunu fazlaca eve yayılmasını da engellenmiş oluyorum. Bir başka öneri de evdeki balık kokusuna karşı ocak üzerinde soyulmuş elma kabuğu ve limon yakabilirsiniz. 

Hiç yorum yok: