Punica nar ekşisi, dört nesildir Urfa’da Harran Ovası’nda çiftçilik yapan bir aile tarafından üretiliyor. Nar ağaçlarının yetiştirilmesinden, nar ekşisinin üretilmesine, şişelenmesine ve sofraya gelmesine kadar baştan sona kadar tüm aşamalarında tek bir çiftçi var. Ziraat mühendisi Mehmet Girgin’in Harran Ovası’nda fidanlarını tek tek seçtiği, İyi Tarım Uygulamaları ile bizzat bakıp büyüttüğü 4000 nar ağacı var. Punica’yı sadece kendi bahçesindeki narlardan üretiyor. Tek bahçeden çıktığı için o bahçenin lokasyonu, toprağı, iklimi gibi verilerden kaynaklanan bir kökeni, bir özgünlüğü var Punica’nın.
En lezzetli nar ekşisini üretmek için Urfa’da uygulanan bir gastronomik geleneği takip ediyorlar. Gün pekmezi yöntemi… Bu yöntemle yapılan nar ekşileri hiç ateşe maruz kalmadan, Urfa’nın meşhur güneşinde çektirilerek hazırlanıyor. Dolayısıyla meyvenin lezzetinden bir kayıp olmuyor. Punica da bu gelenek rehberliğinde ama elbette üretim tesisinde, Avrupa ve ABD gıda standartlarına uygun olarak üretiliyor. Kaynatılmadan üretilen Punica, vakumlu ortamda, düşük ısıda özel bir yöntemle üretiliyor. Bu, sağlık açısından çok önemli bir özellik kazandırıyor Punica’ya: Nar meyvesinin içindeki şeker yanmıyor ve dolayısıyla da HMF adlı kanserojen madde üremiyor. Bu yöntem aynı zamanda meyvenin lezzetini olduğu gibi nar ekşinin içinde muhafaza etmeyi de sağlıyor.
Punica’nın alamet-i farikalarından biri de, bahçedeki birinci kalite meyvelerden üretilmesi. Sofrada yediklerimizden… Nar ekşisi üretiminde alışılagelen ikinci kalite narlar, Punica’nın ağaçlarını beslemek üzere toprağa karıştırılıyor ve gübre yapılıyor.
Punica’yı tattığınızda narın zarından iç kabuğuna, çekirdeğine kadar tüm katmanlarını hissediyorsunuz. Çünkü nara süper meyve (super food) özelliğini veren bu bölümlerinden de vazgeçilmiyor, belli oranda nar ekşisine dahil ediliyor. “Yağ yakan yağ” olarak bilinen punisik asit sadece narın çekirdeklerinde olan bir mucize. Bilinen en güçlü antioksidanlardan olan Punikalajin ise, sadece narın kabuğunda ve zarında var. Nar ekşisi üretiminde narın tanelerini alıp kabuk, zar gibi sulu olmayan bölümlerini atmak kolaylıkla mümkün ve genelde de nar ekşileri bu şekilde yapılıyor. Punica’da ise; geçmiş yıllarda Urfa’da ilaç olarak kullanılan bu mucizelerden vazgeçilmiyor. Bu da Punica’yı kullanan kişinin süper meyve narın sunduğu tüm sağlıktan faydalanmasını sağlıyor. İşin damak kısmına gelince, narın tüm katmanlarının hissedilmesi Punica’ya özel, tanenli bir lezzet oluşturuyor.
Mehmet Girgin ve ailesi, nar ekşisinin gastronomik bir değer olduğuna inanarak onu dünyaya tanıtmak ve nar ekşisini dünyadaki önemli şeflerin mutfağına sokmak hayaliyle yola çıkmış. Dolayısıyla hem üretim yöntemine hem sunumuna çok önem veriyorlar…
Bana da yeni yıl dolayısıyla gönderdikleri için tanıştığım bu eşsiz nar ekşisini tüm okuyucularımla paylaşmak düştü. Bu yıl geçen yıllara nazaran daha az ve öz tarifle renklenen yeni yıl soframızın baş tacı salata ve mezelerdi. Ve elbette ki salata ve mezelerimizin de inanılmaz lezzetini Punica verdi. Öyle marketten aldıklarımızla asla kıyaslanamayacak başka bir şey. Mutfakta hem sağlıklı olsun hem de lezzetten asla ödün vermeyelim diyorsanız mutlaka tanışın. Punica nar ekşisi siparişi için kendi internet sitelerini mutlaka ziyaret edin. Yalnız baştan uyarayım nar ekşisi ile yapılmış her biri birbirinden nefis lezzetlerin fotoğrafları ile kendinizden geçebilirsiniz. Ben evdekilerin elinde heba olmasın diye mutfakta en gizli köşeye sakladım kendisini, zira aklımda harika birkaç tarif daha var. En kısa zamanda denemeleri yapıp buradan yine payşalacağım.
Yukarda fotoğrafını gördüğünüz közlenmiş kırmızı biberli salata tarifini de bir sonraki postta vereceğim.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder