3 Kasım 2009 Salı

Ispanaklı Kiş

Sonunda bunun da sırası geldi. Yok oğluşun yarışmasıydı yok TuzBiber 'in yeni sayısıydı derken ne vakit ekran başına geçsem öncelikli olanlar sırasını çalıverdi kişin. Benim uzun zamandır deneme listemde olan ama bir türlü cesaret edip de deneyemediğim tariftir bu. Daha öncesinde pırasalı olanı da denedim ama sanırım ıspanak benim ağız tadıma daha fazla hitap etti. Yine de pırasalı kişin tarifi de en kısa zamanda gelecek.



Malzemeler:



Üst malzeme için:
500 gr ıspanak
2 yemek kaşığı sıvıyağ
1 çay kaşığı tuz
karabiber
bir tutam muskat rendesi


Hamuru için:
3 su bardağı un ( bardak ölçüsüne göre daha da fazla gerekebilir )
kabartma tozu
1,5 çay bardağı eritilmiş tereyağ ya da margarin
1 çay bardağı yoğurt
1 yumurta
tuz



Üzeri için:
2 yumurta
1/2 çay bardağı süt
rendelenmiş kaşar peyniri




Yapılışı:

1. Öncelikle ıspanakları güzelce yıkayın ve ince ince doğrayın. Kısık ateşte sıvıyağ ile 10-15 dakika kavurun.

2. Tuzunu, karabiberini ekleyip ocaktan alın ve soğumaya bırakın.

3. Hamuru için unu, kabartma tozunu karıştırın. Üzerine eritilmiş margarini, yumurtayı ve yoğurdu ekleyin ve yoğurun.

4. 26cm çapındaki kalıbınızın içine alın ve elinizle kalıbın tabanına ve yanlarına yayın.

5. Üzerine hazırladığınız ıspanaklı karışımı dökünüz.

6. Yumurtaları süt ile çırpıp karışımın üzerine dökün ve 170 derecede önceden ısıtılmış fırında 25-30 dk pişirin.

7. Pişmesine yakın fırından alıp üzerine kaşar rendesini dökün ve birkaç dakika daha fırınlayın.



Fırından çıkartıp sıcak ya da ılık olarak servis edin. Akşam yemeği için yapılacaksa yanında bol köpüklü ayran ya da yoğurtla süper olur. Ayrıca çay davetleri için de böreğe alternatif olabilecek bir lezzet.


Biz evde küçük adamı saymazsak 2 kişi olduğumuzdan aynı akşam bitiremedik haliyle. Kalanını dondurucuya koydum ve günler sonra aniden gelen misafirlerime ikram ettim ısıtarak. İlk piştiği günkü gibi tazecik ve mis gibi oldu. Harika bir lezzet, tek sorun kilo problemi olanların iradelerine sahip olup durmayı bilebilmeleri. Ben de bugün itibariyle rejime başladığımdan bir süre bu lezzetleri fotoğraflarda göreceğim. O yüzden bundan sonra öyle sık sık yeni tarifler veremeyebilirim, misafirden misafire pişer artık bizim mutfakta böyle şeyler. Desem de siz inanmayın.... Dayanamam yine yaparım ben.




Bu arada aylar aylar önce bloglar arası bir hediyeleşme etkinliği düzenlenmişti, ben hediyemi göndermiştim ancak bana herhangi bir hediye gelmemişti. Ben de etkinliği düzenleyen arkadaşa haber verip ilgilenmesini istemiştim ancak bir kere bana bilgi verip sonrasında hiç ses çıkarmamıştı. Ben de benim kısmetim böyle herhalde deyip susup oturmuştum ve bir daha da bloglar arasında bu şekilde hiçbir hediye etkinliğine katılmama kararı almıştım. Birkaç hafta önce cep telefonumdan bir bayan arayıp da bana hediyesini rahatsızlığından dolayı gönderemediğini ancak gönderebileceğini söyleyince çok şaşırdım. Sonrasında bir hafta kadar önce Sevgili Hansa' dan paketim geldi ve de çok içten yazdığı mektubu. Meğerse rahatsızlığının sebebi çok güzelmiş, karnındaki minik bebişiymiş. Ben de çok sevindim hem onu bu şekilde de olsa tanımış olduğuma hem de yeni bir blog bebeğinin yolda olmasına. Hediyesini de adet olduğu üzere unutmadan paylaşayım istedim. Hansa' ya tekrar tekrar teşekkür ediyorum, bu çok cici kalpli fincanlarımı her kullanışımda onu ve bebeğini hatırlayacağım mutlaka.

11 yorum:

Betül KAVAL dedi ki...

yasemincim dergiyi almana çok sevindim.

kiş te nefis duruyor. ellerine sağlık canım. bende yapayım bunu..

sevgiler canıom öpüyorum.

müjde dedi ki...

Harika bir kiş olmuş bence.Ellerine sağlık Yaseminciğim.Bu arada resimlerinden gördüğüm kadarıyla bence rejime ihtiyacın yok.:))
Hediyenin gelmesine sevindim.Benim artık hiç umudum yok :((
Sevgiler...

Unknown dedi ki...

Yasemincim ellerine sağlık nefis görünüyor ama ıspanak harç olarak bana çok uygun değil başka neli olabilir acaba çünkü hamurunu mutlaka deneyeceğim
bu arada hediyelerin de çok güzel güle güle kullan

aslı'nın mutfağı dedi ki...

Ellerine sağlık Yasemin'cim, ben de denemek istiyorum kişi, hiç yapmadım.. Evde ıspanak da var, iyi bir fırsat sanırım .) Ellerine sağlık.. Hediyeni de iyi günlerde kullan..

Sibelbek dedi ki...

Yasemin sen de olmasan... zaten pek hamarat değilim yemek işlerinde, senin tariflerini rahatlıkla yapıyorum... Ellerine sağlık :)
Ayrıca rejimlik bir durum görünmüyor fotoğraflarda?

Narince dedi ki...

Hediyeni güle güle kullan komşum.
Kiş içinse ellerine sağlık.

Hansa dedi ki...

YASEMİNCİM, BENİM HEDİYEYİ GÖNDERME SÜRECİMİ GÖZ ÖNÜNDE BULUNDURURSAK SENİN YAYINLAMA SÜRECİN Bİ HAYLİ KISA OLDU O YÜZDEN NE KUSURU LAFIMI OLUR :):)GÜLE GÜLE SAĞLIKLI GÜNLERDE KULLAN

AYRICA ARŞİVİME ÇOK İSTEDİĞİM TARİFLERDEN BİRİ GİRMİŞ OLDU ISPANAKLI KİŞ.ELİNE SAĞLIK.
SEVGİLERİMLE..

pelince dedi ki...

Bende kiş denemesi daha önce hiç yapmadım,nefis gözüküyor.. denenecektir mutlaka :) hediye çok geç gelmiş haklısın... zamanında olmayınca insan buruluyor... güle güle kullan iyi günlerde...

Sevgiler canım...

durutarifler dedi ki...

Nefiiissss bir görüntü. Ellerine sağlık, eminim çok da güzel olmuştur.

Sevgiler

Bir Dut Masalı - nUnU dedi ki...

ellerine sağlık yasemin
hediyen de öyle şekerki :))
güzel günlerde inşş..
oğluşa öpücükler.

Tijen dedi ki...

Kiş seviyorum ama yapmayalı ne uzun zaman oldu. En son Turunç Kokulu Düşler'de tarifini verdiğim mercimekli, ıspanaklı kişi yapmıştım!