Hani bazı yiyecekler vardır ya '' Her gün olsa her gün yerim '' dersiniz. İşte patlıcan sanırım bana o cümleyi dedirten sebzedir. Her haliyle sevdiğim ve büyük bir iştahla yediğim; hatta yerken mutlu olduğum sebze demeliyim. Bu kimileri için yumurta, çoğunluk için makarnadır, benim için patlıcan. Öyle bilinen çok büyük faydası falan da yok ama patlıcanla ne yapılırsa yapılsın sofranın en özel yerini hakeder. İster beğendi yapın ister karnıyarık isterseniz de salatasını hepsi ayrı lezzettir Türk mutfağında. Patlıcan Oturtma da o lezzetlerden biri. Hele bir de mevsiminde iyisinden seçerseniz patlıcanları tadından yenmez işte o yemek. Benim gibi sebze seçme konusunda sıkıntısı olanlar için patlıcanın iyisi nasıl seçilir onu da anlatayım bari tarifi vermeden. Öncelikle patlıcanın iyisi simsiyah olur ve ele asla boya vermemelidir, o boyasını verenler de bolca ilaçlanmış demektir. Çok sert patlıcanın içi çekirdekli olur ve ne kadar çok çekirdek olursa lezzeti o kadar azalır. Ve sapları diri ve yemyeşil olmalıdır üzeri de parlak.
Bu arada tarifi verirken yemeğin adının Musakka mı Oturtma mı olması gerektiği konusunda epeyce bir düşündüm. Ufak bir araştırma sonucunda Musakka olmasında karar kıldım. Musakka kıymalı olurmuş, oturtma ise sadece domates ve sebzenin kendi suyuyla olurmuş. Adının önemi yok derseniz işte tarif.
Malzemeler:
1 kg patlıcan
2 orta boy kuru soğan
250 gr orta yağlı kıyma
2 adet domates
3-4 adet sivri biber
2 yemek kaşığı acı biber salçası
tuz, karabiber
maydanoz
2-3 yemek kaşığı zeytinyağı
patlıcanları kızartmak için 1 cay bardağı ayçiçek yağı
1 yemek kaşığı sirke
birkaç dal maydanoz
Yapılışı:
1. Patlıcanları alacalı olarak soyup bir parmak kalınlığında doğrayın. İçi tuzlu su dolu bir kapta en az yarım saat acısının çıkması için bekletin.
2. Ayçiçek yağını tavaya alın, içine 1 yemek kaşığı kadar sirke katın , bu patlıcanların kızartma yağını çekmesini engelleyecektir.
3. Suyunu süzdürüp iyice sıktığınız patlıcanları yağda hafifçe kızartıp kağıt havlu üzerine alın.
4. Tencereye zeytinyağını alıp yemeklik doğranmış soğanları ekleyin. Soğanlar hafif pembeleşince kıymayı katıp kavurun.
5. İnce kıyılmış sivri biberleri, salçayı ve domatesi de içine ekleyip birkaç dakika daha pişirin ( Ben artık mevsim itibariyle taze domates kullanmıyorum, yazın hazırladığım kavanoz domateslerden yapıyorum ).
6.Bu hazırladığınız harcın içine kızartılmış patlıcanları ekleyip baharatlarını da katıp kısık ateşte pişirin.
7. Yemeğiniz pişince ince kıyılmış maydanozları üzerine serpiştirin ocağın altını kapatın.
Afiyet olsun
Ben kendi pişirme şeklimle ilgili bir şey daha paylaşayım. Ben hazırladığım kıymalı harcı pişince bir fırın kabına bir sıra patlıcan dizip üzerine harçtan yayarım. Üzerine bir sıra daha patlıcan dizip yine kıymalı harcı dökerim. Ve içine çok az sıcak su ekleyip fırına veririm. Dilerseniz tencerede de bu şekilde yapabilirsiniz.
6 yorum:
ne kadar faydalı bilgiler vermişsin. eline emeğine sağlık. musakka ile oturtmanın arasında fark ve patlıcanın ele rengini vermesi bayağı ilginç geldi. afiyet bal olsun sizlere...
Ama oturtma ama musakka önemli olan tadı değilmi Yasemincim.
Ellerine sağlık canım..
Bende bende bayılırımmm patlıcana. Ellerine sağlık Yasemin'ciğim. Daha sık gel, yokluğunu yürekten hissediyorum arkadaşım.
ooww en en en favori yemeklerimden :) çok severimmmm
Yaseminim en başta gelen yorumun aynısı bana da geldi. Uygun 1-2 cümle yazıyorlar ne olduğu belli değil. Bloguna bir zararı olmasın, kaldır istersen canım.
Merhaba, cekirdeksiz patlican nasil anlasilir diye ararken tarifinizi okudum. Yag cekmemesi icin kizartma yagina sirke atmayi denedim biraz once. Eger o sirada buzdolabindan birsey almaya yonelmeseydim sanirim simdi yanik servisine kaldirilirdim. Yarim caykasigi sirke ile mutfak savas alanina dondu.
Siz bu yontemi surekli uyguluyorsaniz bir puf noktasi olmali sanirim,
Yorum Gönder