6 Ağustos 2013 Salı

Güllaç ve Bayram Tatlıları Önerilerim


Bu tarif www.ordanburdanhayattan.blogspot.com bloguna aittir. Hırsız bir site tarafından tariflerim çalınmaktadır. Tarifi başka bir adreste okuyorsanız lütfen emeğe saygı gösterip ilgili siteyi şikayet ediniz.

Hayatta herşey için doğru zaman vardır, buna inanırım. Her iş için hayırlı vaktin olduğu gibi. Ramazan'dan bir hafta önce marketten büyük bir heyecanla aldığım güllacın da vakti demek ki son günmüş. Neredeyse bayram tatlısı olacaktı.  Benim ilk güllaç denemem. Çok sevmeme rağmen nedense şimdiye kadar hiç evde yapmayı düşünmedim. Dışarda hazır satılanları da asla yiyemem. Bekarken bizim evde her Ramazan Nesli'nin göreviydi güllaç yapmak. Ben seyirci kontenjanından kenardan usul usul izlerdim onu. Sütü ısıtıp güllaç yapraklarını ıslatışı, arasına bolca malzemesini serpiştirip üzerini süslemesi derken afiyetle de yerdim. Bir gün de kalkıp ' bu defa da ben yapayım' demedim. O zamanlar bugünü görebilseydim acaba başka olur muydu mutfakla samimiyetimin dozu bilemiyorum. Ama mutfak için de doğru zamanı beklemiş olduğuma inanıyorum. Yine bizi bekleyen birçok şey için doğru zamanları beklediğimiz gibi. 

Saffet Abdullah' ın sanırım bu yıl ilk defa çıkardığı üçgen şeklindeki güllaç yapraklarını marketlerde mutlaka farketmişsinizdir. Benim yeni çıkan ürünlere özel bir ilgim var, daha önceden hiç güllaç yaprağı almamış biri olarak bu yeni çıkanları görür görmez sepete attım. Diğer büyük yuvarlak paketler size de fazla geliyorsa üçgen paketler daha uygun olabilir. İçinde adet olarak da daha az var. Tek sorun yaprakların paketin içinde kırılıp kullanılması zor hale gelmesi. Ki benim aldığım paketin neredeyse yarısı parça parça olmuştu. Sarması biraz güç olsa da sunum olarak bu halini sevdim ben. Nedense sadece Ramazan tatlısı olarak bir ün salmış olsa da yılın her zamanı güllaç yaprağı bulmak da mümkün bu arada. Bence hafif ve inanılmaz leziz bir tatlı olarak daha sık sofralarımızı renklendirmeli. Bayramda bile şerbetli tatlıların yanı sıra bence hiç de fena bir alternatif olmaz.


Güllaç Sarma
Malzemeler:
1 paket Saffet Abdullah güllaç yaprağı
750 ml süt
250 gr toz şeker
300 gr fındık+ceviz içi 
süslemek için vişne tanesi

Yapılışı:
1. Şekeri ve sütü tencereye alıp kaynatın. Karışım ılık hale gelince güllaç yaprağından bir adet alıp parlak tarafının üzerine süt döküp yumuşatın.
2. Diğer güllaç yaprağını da üzerine koyup yine sütle ıslatın. 
3. Güllacın geniş kenarına fındık ceviz karışımından bolca döküp çok sıkı olmayacak şekilde sarıp servis tabağına alın.
4. Tüm güllaç yapraklarını çift kat olacak şekilde böyle sarın. Kalan sütü güllaçların üzerine dökün ve oda ısısında sütü çekene kadar bekletip sonra buzdolabına kaldırın.
5. Servis yaparken vişne tanesi ve nane yaprağı ile süsleyin.
Afiyet olsun.





Koskoca bir ayı oruç tutarak geçirdikten sonra insanın bayram sabahı kahvaltıda bile canı tatlı istiyor. Şeker ve tansiyon hastalarının özellikle çok dikkatli olmaları gereken bir zaman dilimi bayramlar. Mümkün olduğunca dozu kaçırmadan yemeye dikkat etmeliyiz. Benim Bayram tatlısı olarak önerilerim de işte böyle....

Herkese ailesi ve sevdikleri ile beraber huzurlu, keyifli, eski bayramlar tadında bir bayram dilerim


Portakallı Revani

Kalburabastı Tatlısı

Laz Böreği

Baklava Yufkasında Tahinli Rulolar

Cevizli ve İncirli Sütlü Tatlı

1 yorum:

Uğur Böceği dedi ki...

Sütlü tatlılar yapmayı ve yemeyi en sevdiklerimdendir.Siz de yine,diğer tarifleriniz gibi bunu da harika yapmışsınız.Çok iştah açıcı gözüküyor,ellerinize sağlık..