8 Ocak 2019 Salı

Ev Yapımı Yer Fıstığı Ezmesi

fıstık ezmesi





Bazı şeyler var ki bizim evde eksikliği kabul edilemez. Yer fıstığı ezmesi onlardan biri. Bir kavanozu bitmeden daha yedeği yerine konulur. Yerli üretim olanlar, ithal olanlar hemen hepsini denemişliğimiz var. Bu yıl hal böyle olunca dedim bu işi ben halledeyim. Adana' dan bir koca çuval dolusu yeni hasat ham fıstık siparişi verdim. Gerçi çuvalın yarısını ezmesini yapamadan yedik bitirdik. Sonuna gelmeden denemeyi yaptık şükür.

fıstık ezmesi


Tamamen doğal ve katkısız olduğu için kıvamı biraz koyu. Akışkan bir kıvam için içine belki biraz tahin eklenebilir.  Ya da daha güçlü bir mutfak robotu ile daha uzun süre çekip kıvamı daha da açılabilir. Üstelik yapımı da çok keyifli. Yeme konusunda ben bağımlısı olmadığım için fıstık olarak yemeyi yeğlerim. 


Yapımı :
1. Öncelikle yer fıstıklarının dış kabuklarını temizleyip tavada kavuruyoruz.
2. Kavrulan fıstıklar oda ısısına gelince kabuklarını soyun.
3. Mutfak robotunda daha kolay çekilebilmesi için soyulmuş fıstıkları  tekrar tavada ısıtın ki yağı çıksın.
4. 15 er dakika aralıklarla birkaç kez mutfak robotunu çalıştırıp fıstıkları çekin.
5. Dilerseniz içine bal ya da tahin de katabilirsiniz.
6. Hazır olan fıstık ezmesini cam bir kavanoza alabilirsiniz. İçinde katkı maddesi olmadığı için çok uzun zaman beklememesi gerekir. O sebeple azar azar hazırlayıp tüketmekte fayda var. 

Afiyet olsun...




fıstık ezmesi

2 yorum:

Esra Yıldız dedi ki...

Ay bunu mutlaka deneyecegim🤗🤗

Mide Muhendisi dedi ki...

Aslında bu kadar kolayca yapılabilecek bir lezzeti, kalkıp içinde onca katkı malzemesi katılmış halini almamış anlaşılabilir birşey değil...