16 Ocak 2009 Cuma

Kahveli Kuplar




Uzunca bir süredir kutu süt içirmiyorum küçük adama.Binbir arama sonucu bir mahalle sütçüsü buldum aylar önce.Kimileri içine su katıyor olduğunu söylese de içindeki katkı maddelerinden daha kötü olamaz diye düşünüyorum.Haftada 3 gün Bayram Amca'mız geliyor ve ondan taze taze sütümüzü alıyoruz.Aynen reklamlarda dendiği gibi bir güzel de kaynatıyoruz mikroplarından iyice arınsın diye.Sadece geceleri uykusunda süt içen küçük adam için umarım doğrusunu yapıyorumdur.Arada yoğurdumuzu da bu sütle mayalıyorum.Geçen hafta da puding yaparım diye fazlaca aldığım sütün bir kısmı tezgahta beklerken Portakal Ağacı'nda bu kahveli kup tarifini gördüm.Ve o günkü sütümüzün ne olacağı böylece belli oldu.


Tarif için buraya tıklayabilirsiniz ama ben yine de eklemek istiyorum.




Malzemeler:


2 yemek kaşığı türk kahvesi
1 yemek kaşığı granül kahve
1 su bardağı toz şeker
1 su bardağı irmik
1 paket vanilya
4-4.5 su bardağı süt


Hazırlanması :

1.Tüm malzemeleri bir tencereye koyup sürekli karıştırarak pişirin.
2.İsteğinize göre borcama ya da kuplara paylaştırın.

3.Üzerini dilediğiniz şekilde süsleyin.



Bizim evde benim dışımda kahve ile arası iyi olan olmadığı için açıkcası biraz süründü.Malum küçük adama bu kadar yoğun kahve içerikli bir şeyi yedirmedim.Büyük adam da kahve tadından pek hoşnut olmadı sanırım.Ben de bu aralar aldığım kiloları geri göndermek maksatlı dikkat ediyorum.Tüm sebepler birleşince bu güzel kuplar hakettiği ilgiden mahrum kaldı.Ancak lezzetinin iyi olduğunu söyleyeyim.Kahve ve sütlü tatlı sevenlere tavsiye olunur.


Bu arada süt konusunda sizler ne yapıyorsunuz,çocuklarınıza hangi sütü içiriyorsunuz?Benim gibi sütçü amcalardan süt alan var mı aranızda merak ettim doğrusu.




11 yorum:

Betül KAVAL dedi ki...

Kuplar harika. bende yapıyorum bunu kahveyi sevdiğim için çok hoşuma gidiyor benim.

Süt konusunda ben pek güvenemiyorum yani şöyle söyliyim tanımadığım birilerinden almaktan bahsediyorum. yoksa izmite gittiğimde halamın inekleri var ondan alıyorum yoğurdumuda mayalıyorum kağanada içiriyorum. ama sürekli gidemediğimizden ayda bir kere falan olabiliyor bu.

Diğer zamanlarda Pınarın orgsnik sütünü alıyorum ne kadar organik olduğu tartışılır belki ama ne bileyim ..Bu arada kağanda sütü sadece gece içiyor :( uyanıkken malesefki veremiyorum içmiyor..

sevgiler

Kitap Vakti dedi ki...

Merhaba Yasmicim, umarim keyfin yerine gelmistir ;)

Ben Eylul'u tonalrca sutum olmasina ragmen emziremedim, emmedi benim kizim, depresyonlara girdim. Uskudar'daki Ana Cocuk Sagligi Merkezi'ndeki hemsireden firca bile yedim, onun super tavsiyesiyle cocugumu tam 1 gun avaz avaz aglattim ve beslemedim :( sonuc: yine emmedi... Her neyse, Sut benim icin mama bittigi anda cok cok onemli bir yardimci oldu ve Eylul sute ilk basladigi andan itibaren doktorumuz Suleyman Talay (kendisine cok guvenirim) Eylul'e Danone sut ve yogurdu tavsiye etmisti ve benim esim Danone'nin tesisine cok girip ciktigi icin isi nedeniyle ne derece temiz oldugunu da biliyoruz :)) Mahalle sutune guvenemedim acikcasi, cunku pislige cok musait bir ortam ve ancak gozumle gorursem inanirim boyle seylere... Pastorize olmayan normal sutu sadece ve sadece Igneada'da icerim :))) Bayram amca'dan emin degilsen riske girme derim... Kocaman sevgiler

Seda'nın Günlüğü dedi ki...

Yasemincim merhabalar. Buralar da açık süt bildiğim kadarıyla yok, açıkçası güvenemem herhalde. Benim duyumuma göre Pınar süt, sütün değerlerini çok iyi takip ediyormuş. Ben onu tercih ediyorum. Minik kutularda pipetle Pınar'ın Kido kakaolu sütünü içiyor benimki. Sabah kahvaltılarında da kendimiz için aldığım yine pınar sütle yapıyorum. Neye nasıl güveneceğimi bilmiyorum, ne ne kadar doğru bilmiyorum ama inşallah çocuklarımızı en güzel şekilde besleyebiliyoruzdur.
İyi hafta sonları canım.

lemanice dedi ki...

kahveyi ve kahveli tüm lezzetleri seviyorum.ellerine sağlık.sevgiler.

pelince dedi ki...

Yasemin kuplar şahane olmuş,ellerine sağlık..

Benim çocukların her ikiside tam bir sütçü :) Bora günde 1 litre süt içiyordu 4 yaşında bu oranın derhal azaltmasını söyledi doktorumuz ve su ile karıştırıp günde 2 bardağa zar zor
indirebildik.Özgürde çok severek içer sütü,bayılır hatta..

Kutu süt alıyorum yaklaşık 7.5 senedir .3 yaşına kadar ilk adım büyüme sütü kullandım. Özgür halen devam ediyor...
Ben açık süt satan hiç kimseyide bilmiyorum. Markalara güvenmek gerekiyor sanırım....

Öpüyorum,kuzucuğuna şifa olsun inşallah...

zarpandit dedi ki...

canım ablacım en sonunda uzun sure netsizlikten sonra gelebildim :)

sütü biz yörsan ya da sek in sütlerinden alıyoruz..şişe ama..kutu eve girince annem kıyameti koparıyor:))

o sutle yogurt yapıyoruz keke borege corege ekşiyincede corbaya:)

küçük adama ben mini bir inek alırım en dogalından içsin yerim ben ya onu :)

Özlem dedi ki...

Her anne çocuğu için en doğrusunu bilir, ancak şunu söylemeden edemeyeceğim, günde bir bardak süt gelişim çağındaki bir çocuk için yeterli değil, mutlaka, eğer içebiliyorsa 3 bardak olmalı. Bu konuda oğlumun doktoru ne dediyse harfiyan uyguladım ve de zararını değil yararını gördüm. Tabii 3 bardak sütle birlikte, günde mutlaka bir meyve ve bir yumurta veya en azından yumurtanın sarısını yemeli bir çocuk. Ben oğlumu 4 ay emzirebildim, işe başladıktan sonra kesildi tabii, ondan sonra mama takviyesi ve 6.aydan itibaren de kutu süt takviyesi ile devam ettik. Doktorumuz kutu sütlerin açık sütlere oranla daha sağlıklı olduğunu söylediği için bu şekilde devam ettik. Oğlumun boyu yaşıtlarına göre uzun oldu, ama tabii ileride durur mu bilmem. Yine en başta dediğim gibi her anne çocuğu için en doğru yöntemi bilir, sadece yaşadıklarımı paylaşmak istedim.
sevgilerimle,

Adsız dedi ki...

Kuplar nefis görünüyor.Ben de en kısa zamanda denemeyi düşünüyorum.Sevgilerimle...

tadınadoyamadım-dilek dedi ki...

Ellerine sağlık
görüntü gayet şık

bu arada mimlendin haberin olsun

tadınadoyamadım-dilek dedi ki...

Süt konusundada birkaç cümle söylemeden geçemeyeceğim
Henüz anne değilim ama hergün süt içen biri olarak sokak sütüne güvenemiyorum
kısa bir süre süt fabrikasında görev yaptım,ve içine bir katkı eklendiğini görmedim,uht süt aman aman çok faydalı diyemem,(iŞLEMLER SIRASINDA AZDA OLSA VİTAMİN KAYBI OLUYOR)
Kanaatimce,asıl tercih edilmesi gereken şişe pastörize süt,
uht dayanma süresi belli bi sıcaklığa kadar ısıtılıp ve tam tersi belli dereceye kadar soğutuluyor bu arada sıcağa ve soğuğa dayanıklı mikroorganizmalar inhibe ediliyor.Bu sayede dayanma süresi uzuyor.Pastörize sütte vitamin kaybı olmuyor ama kısa süre dayanıyor.
Bu işlemi evde yapmak imkansız,
sokak sütüne gelince,eğer birinci elden yani hayvan sahibinden(ki kişinin hijyene dikkat etmesi,ve hayvanının sağlıklı olması gerekir,hayvandan süt çıktığı anda 0 mikrorganizma ama birkaç dakika içinde içindeki m.o.sayısı milyonları buluyor)
alınıyorsa olabilir ama,diğer türlü sütçüler sütleri topluyorlar çevrelerinden bu devirde ne kadar güvenilir taktir sana kalmış
Tanınmış markalar belli standartlarda üretim yaptıkları için sütün içine hiç bir katkı katamazlar,katsalar üzerine yazmak zorundalar,sadece yağ standardı belli olduğu için yağını alırlar okadar, bende pastörize süte ulaşmam biraz daha zor olduğu için sürekli doğal sütaş ,tam yağlı yörsan kullanıyorum
Sanırım biraz uzun açıkladım:)
Hassasiyetini anlıyorum ama gönül rahatlığıyla tavsiye edebilirim

Banu Karagil Dalaman dedi ki...

Merak ettim bende yoktun arkadaşımmm.

Kahve içmeyi sevmiyorum çok fazla ama tatlıda güzel oluyor.

Ben hiç açık süt almadım, değiştirene değiştirene markette gözüme ilişen tüm sütleri denedim Denek Kayra üzerinde. Geceleri ballı süt sevdamız vardı. Yaz başında bitti. 2 küçük dolgu ile hallettik, dişlerine fazla zarar vermedi gece sütleri Allahtan.

Kaynatınca besin değerleri sıfırlanıyormuş falan diyorlar ama pastorizelerin satışı artsın diye söylenti olabilir diye fesat bir düşüncem var:))))