5 Şubat 2014 Çarşamba

Balkabaklı Dizme Börek


Kış gelince illa ki balkabaklı farklı tarifler deneyesim gelir benim. Klasik tatlısını sevmediğimden midir nedir bir şekilde de tüketmek istediğim için bilinmiş şeklinin dışında ne yapabilirim diye düşünürüm. Balkabağı ile aynı kaderi bir de pırasa paylaşır bizim evde. Onu da sevmediğim için neyin içinde farklı yapsam da yiyip faydalansam diye değişik reçetelere bakınırım. Balkabağı için böyle bir tarif hiçbir yerde görmemiştim ta ki Sevgili Güler ablamda yiyene kadar. O da rahmetli annesinden öğrenmiş. Tuzlu bir börek olmadığı için de biraz daha hoşuma gitti açıkcası, ılık ya da sıcak yiyince lezzeti sanki biraz daha dayanılmaz oluyor. Kendi bahçelerinde yetiştirdikleri balkabağından birkaç dilim de bana getirip kendi elleriyle  börek içi olarak mutfak robotundan geçirip dondurucuya atmıştı sağolsun. Bana da bu harika reçeteyi yapıp sizlerle paylaşmak düştü. Hala marketlerde pazarlarda balkabağı varken bence bir deneyin, bana hak vereceksiniz. Hem besleyici hem de lezzetli bir sebze, aynı zamanda da bolca lif, demir ve beta karoten içerdiğinden bağışıklığımız için de çok özel bir sebze. Düşük şeker içerdiği için de şeker hastaları için de ideal. Ocak ayı Yemek Zevki dergisi okuyucuları ile paylaşmıştım reçeteyi, blogda da bulunsun bakalım… 



Malzemeler:
5 adet yufka
3-4 dilim balkabağı
1 su bardağı toz şeker
1 su bardağı ceviz içi ( irice çekilmiş )
1 tatlı kaşığı tarçın
3-4 çorba kaşığı zeytinyağı


Hazırlanışı:
1. Balkabaklarını irice doğrayıp mutfak robotuna aktarın. Şekeri de ekleyip püre haline getirin.
2. İrice çekilmiş ceviz içini ve tarçını da katın. Böreğinizin iç harcı hazır.
3. Yufkaları 4 parmak genişliğinde şeritler halinde kesin. Kesilen parçanın üzerine fırça yardımı ile zeytinyağı sürüp geniş tarafına bolca iç harçtan yerleştirip sarın.
4. Yağlı kağıt serilmiş fırın tepsisine yan yana gelecek şekilde yerleştirin. 
5. Tüm yufkaları bu şekilde hazırladıktan sonra üzerine zeytinyağı sürüp önceden ısıtılmış 180 derecede fırında üzerleri hafifçe kızarana kadar pişirin. 
6. Fırından alıp sıcak ya da ılık servis edin. 

Afiyet olsun



Hiç yorum yok: