25 Şubat 2018 Pazar

Bebeğinizin İsmini Seçerken



Yetişkin olup da hala ismini sevmeyen, hatta değiştirmek için uğraşan çok insan tanıdım. O yüzden çocuğuna isim vermek bir anne babanın bence ilk önemli görevi. Eskiden cinsiyet de doğum öncesinde bilinemezken ne çok işi varmış meğer anne babaların. Her iki cinsiyet için de isim seçenekleri düşünmeleri gerekiyormuş. Artık nispeten işimiz kolay. Bebeğimizin cinsiyetini öğrenir öğrenmez başlıyoruz isim araştırmaya. Bir de internet denen kolaylık var tabii en önemlisi.

Biz iki oğlumuzda da açıkcası son haftalara kadar isim için netleşemedik eşimle. Tuğra doğmadan önce televizyonda izlediğim bir yarışma programında adına rastlayıp hoşuma gitmişti. Sonra doğuma yakın rüyamda da Mustafa adını görünce ismi Mustafa Tuğra oluverdi.  İsimler ve anlamları kesinlikle çocuğun da  kişiliği ile örtüşüyor zamanla. O sebeple ikinci çocukta isim ararken kriterlerim değişti. Tuğra gibi güçlü ve hayatımıza damgasına vuran bir isimden sonra anlamına daha da fazla odaklandım.

Yalın doğmadan önce de daha sade , daha yormayan bir isim arayışındaydım. Yakın arkadaşım Aslı bize her geldiğinde '' isim buldum, hadi şu olsun '' diyip beni heyecanlandırıyordu. Doğuma yakın haftalarda listemiz kabarıklaşıp da karar veremez duruma gelince aramızda bir oylama bile yapmıştık hatta. Eşimi tahtanın başına alıp olası seçenekleri yazıp aramızda eğlenceli bir oyun oynamıştık. 

Çocuğumuza vereceğimiz ismin kökeni de  bizim için önemliydi. Türkçe isim sözlüğüne de bakıp araştırmamızı yaptık. Tuğra için iki isim koyunca bu sefer yine iki isim olsun dedik. Durum daha da zorlaştı tabii. Tuğra' nın ilk ismi Mustafa, benim her iki dedemin de adı aynı zamanda. İkinci oğluşun ilk adı da büyük dedesinin adı '' Faik '' olsun dedik. Böylece Faik Yalın isminde karar kıldık. 

Çocuğunuzun cinsiyetine göre araştırma yapıp isim seçme şansınız da var. Anlamına da bakmadan isim seçilemeyeceğine göre mutlaka anlam araştırması da yapılmalı. Mesela kızınız mı olacak, kız isimleri ve anlamları diye bakmakta fayda var.  Aradığınız ismi tıkladığınızda anlamını, kökenini ve ona benzer diğer isimleri de görebiliyorsunuz.


Ben kendi oğullarımın isimlerine baktığımda örneğin;

Tuğra yazdığımda ;

cinsiyet : erkek

köken   : türkçe

anlamı  : osmanlı padişahlarının imza yerine kullandıkları, özel bir biçimi olan işaret



Yalın diye aradığımda ise ;

cinsiyet  : kız / erkek 

köken    : türkçe

anlamı    : 1. gösterişsiz, süssüz, sade
                2. alev, ateş
                3. taş, büyük kaya
                4. çıplak, örtüsüz 





Bu yazımı okuyan ve bebek bekleyen, bebeklerine isim arayışında olan ailelere bir fikir vermişimdir umarım. 

Hiç yorum yok: