19 Aralık 2018 Çarşamba

Helva Kıvamında Balkabaklı Kek


balkabaklı kek

Balkabağı ile mesafeli bir duruşum var yıllardır. Faydasına inanıp her kış birkaç kez tatlısını yapmak dışında da pek fazla kullanmam. Geçen yıllarda bir kere böreğini denemiştim, çok da sevmiştik. Ama bu defa bu kek hepsinin tahtına oynadı resmen. Öyle şahane bir dokusu ve lezzeti var ki dondurucuya balkabağı stoğu yapmam yakındır. 

Geçen hafta kahve içmek için buluştuğumuzda Sevgili İnci tadına bakmam için getirmişti. Ben kıvamına bayıldım. Ama evde kabul görmesi için küçük beylerin de onayından geçmesi gerekti. İlk yaptığımda yapıldığı an bitti. Dün tekrar yaptım, bizim evde sevilen şeyi bıkana kadar yapmak kuraldır:))




balkabaklı kek

İçine tarçın, zencefil ve muskatın girdiği bir kekin lezzetinden zaten şüphe etmemek gerek. Kadife gibi dokusu ve evi saran kokusuyla tam bir kış keki. Hazırlaması da öylesine kolay ki. Ben ilk seferinde acelem olduğu için İnci' nin yapılış aşamasındaki adımlarını bile takip etmedim açıkcası, tüm malzemeyi karıştırma kabına alıp fırın kabına dökmem toplamda 10 dakikamı bile almadı. Ama siz öyle yapmayın tabii, adım adım yapın . Tarifin aslı için İnci' nin sayfasına bakabilirsiniz ama ben elbette sayfamda da bulunsun istediğim için buraya da kaydediyorum. Ve teşekkürler İnci bizi de bu enfes kekle tanıştırdığın için. 


Öncelikle balkabağı püresini hazır edin. Ben sadece haşlanacağı kadar suda haşlayıp çatalla ezdim. Dilerseniz buharda da pişirebilirsiniz. Hatta daha önceden yaptığınız balkabağı tatlınız varsa onu bile kullanabilirsiniz. Tabii bu defa keke katacağınız şeker oranını ona göre ayarlamayı unutmadan. 

Malzemeler:
 195 gr un 
1 tatlı kaşığı tarçın
1 çay kaşığı muskat
1 çay kaşığı toz zencefil
1 çay kaşığı karbonat
1 çay kaşığı tuz
115 gr oda sıcaklığında tereyağ
175 gr esmer şeker ( 1 su bardağı ) 
1 iri boy yumurta
1 paket vanilya ya da 1 tatlı kaşığı vanilya özütü
250 gr balkabağı püresi
üzerine serpmek için pudra şekeri


balkabaklı kek


Yapılışı :

1.  Fırını önceden 175 derecede ısıtın. 20*20 ölçülerindeki kare kalıbınızı yağlayın ya da içine yağlı pişirme kağıdı koyun.
2. Karıştırma kabının içine un, tarçın, muskat, zencefil, karbonat ve tuz birlikte eleyin.
3. Ayrı bir kapta tereyağı ve esmeri çırpın,  yumurta ve vanilyayı ekleyin. Balkabağı püresini de ekleyip karıştırın.
4. Kuru malzemeyi iki seferde ıslak malzemeye spatula ile yedirin . Çok fazla karıştırmadan hazırlanan harcı kalıba aktarın, üzerini düzeltin  ve önceden ısınmış (fansız) fırında 25 dakika kadar pişirin.
5. Farklı fırınların pişirme güçlerinin değişkenliğini göz önünde bulundurarak süreyi kendi fırınınıza göre ayarlayın. Kekin ortasına batırılan kürdan temiz çıkıyorsa kekiniz pişmiş demektir. Benim fırınımda bu süre biraz daha uzun sürdü 40 dk kadar. Siz de kendi fırınınızın ayarına göre kekinizi kontrollü olarak pişirin.
6. Fırından kek çıktıktan sonra üzerine pudra şekeri serpip servis edebilirsiniz.

Afiyet olsun.


Bu keki serin bir yerde muhafaza edin. Gerçi bizim evdeki gibi hemen tüketilecekse sorun yok ama içindeki balbakağı püresi sebebiyle oda ısısında fazla bekletmemekte fayda var.

1 yorum:

Özlem (ybgbb) dedi ki...

Harika görünüyor gerçekten de, balkabağını da keki de çok severim . Paylaştığın için teşekkürler.