5 Mayıs 2008 Pazartesi

Kısır ve Komşuluk Üzerine Birkaç Kelam



Geçtiğimiz Cuma günü çok uzun zamandır görmediğim eski bir komşumuzu misafir ettik annemle bizim evde.Biz eski Fatihli sayılırız,eğer yanılmıyorsam tam 12 yıl oturduk Fatih'te ve ordan taşınıp Bahçelievler'e yerleştik.Çok mu özledik Fatih'i,bence hayır çok özlemedik ama oradaki komşuluğumuzu özlemiş olabiliriz.Hani öyle kafası bozulunca düşünmeden çekinmeden kapısını çalabileceği,dertleşeceği komşuları olmalı insanın.Orda da öyleydi,keyifliydi yani anlayacağınız.Akşamüstü çay sohbetleri,ordan burdan koyu muhabbetler falan.Annemin Bahçelievler'de de güzel komşuları var,fakat hiçbiri Melek Abla'nın yerini tutmamıştır sanırım.''Ne güzel komşumuzdun sen Fahriye Abla'' der gibi yani.

Ben evlendim ve Kadıköy'e taşındım,yaklaşık 4 yıldır da burdayım.Yaşadığımız apartmanda kim kimdir bilmiyoruz bile,sadece karşı kapı komşumu tanıyorum ve görüşüyorum.Kendisi de 80 yaşında emekli bir öğretmen.Çalışanlar için pek önemi yok belki ama evde olan hanımlar için bir ihtiyaçtır bence komşu.Şöyle sabah kahvesini beraber yudumlayacak,ufak tefek dertleri paylaşacak,bazen akıl danışacak bazen tuz-şeker istenebilecek bir komşusu olmalı insanın.Ne güzel demiş atalarımız ''komşu komşunun külünü muhtaçtır'' diye.

Benim bu dediğim şekilde paylaşımda olduğum bir komşum yok maalesef.Sabah kahvemi de yalnız içiyorum,dertleşmek için de oturuyorum laptopun başına.Neyse çok uzatmayalım,umarım bu yazıyı okuyan herkesin anlattığımdan daha da iyi komşuları vardır.


Gelelim Kısır tarifine.Uzun zamandır yapmamıştım çok özlemişim gerçekten.

Malzemeler

Dilediğiniz kadar ince köftelik bulgur

1 büyük kuru soğan

1 tatlı kaşığı biber salçası

1 tatlı kaşığı domates salçası

1 demet taze soğan

1 demet maydanoz

2-3 diş sarımsak

1 limon

nar ekşisi

zeytinyağı

tuz


İlk olarak bulguru yıkayıp iyice süzün.Üzerini geçecek kadar kaynar su ekleyip üzerini kapatın ki suyunu iyice çeksin.Bu arada kuru soğanı yemeklik doğrayıp biraz sıvıyağ ile kavurun,sonra içine salçaları ekleyin.Bu karışımı sonradan suyunu çekmiş olan bulgura katalım ve güzelce karıştırın.

Diğer tarafta da taze soğan ve maydanozu ince ince kıyın.Onları da bulgura ekleyin.İçine limonun suyunu,nar ekşisini,zeytinyağını,sarımsağını,tuzunu katın.Tadını nasıl seviyorsanız

ona göre nar ekşisini ve limon miktarını artırabilirsiniz.Servis tabağına alıp afiyetle yiyebilirsiniz.Ben marulla birlikte yemeyi tercih etmem ama dileyenler marulla beraber de servis yapabilirler elbette.

Afiyet olsun.


Yorumu olan var mı?

9 yorum:

Seda'nın Günlüğü dedi ki...

Aynı dertten bende yakınıyordum ama eskiden. 5 senelik evliyim ve yakın bir komşum yok. Zaten artık istemiyorum galiba. İnsanlar çok yobazlaşmışlar. Herkes aynı dertten bahsediyor. Bende oğlumu kendime arkadaş bildim. Sırdaş bildim. Bende kabuğuma çekildim. Zamanında çok şey bekledim ama artık gerçekten vazgeçtim. Allah eşimizi, çocuğumuzu başımızdan eksik etmeesin. Allah sevdiklerimizle bizleri sınamasın inşaallah.
Sevgiler canım.
Sevgiyle kal

zero dedi ki...

Öncelikle şunu söylemek isterim ki, sayfanı açınca bir anda koca bir gülümseme kapladı yüzümü. Elimi ekranın içine sokup dokunmak istedim o güzelim papatyalara:) içim açıldı, çok güzel olmuş:)

Güzel komşuları olacaksa insanın çok güzel bir şey komşuluk. Ama bazen de öyle belalıları denk gelebiliryor ki, insandan arınmış bir yerde yaşamayı bile isteyebiliyorsunuz. "komşu komşunun külüne muhtaçtır" ne kadar doğru bir söz ise "kötü komşu insana ev sattırır" lafı da bir o kadar doğru bence. Sanırım geçmişte bu konuda çok kötü bir tecrübem olduğu için içimden bu satırlar döküldü.

Ama iyi komşuluk anıları hep anneannemin evine ait anılardır benim için. Güzel komşulukları, bahsettiğin paylaşımları yaşamayı kim istemez. Keşke...

21. yy'ın komşuluğu da bizimkiler gibi oluyor galiba. Blog komşuluğu:) Hiç yoktan iyidir ama öyle değil mi?:)

Banu Karagil Dalaman dedi ki...

Hatırlıyorum ben Melek Ablayı:)))))

Adsız dedi ki...

merhaba..

öncelikle ne cici bir site burası, hepsi birbirinden güzel tarifler.

ellerinize sağlık.

Ben de 4 yıl kozyatağında oturdum. Karşımdaki dairede oturan aile bireyleriyle sadece iyi günler diledik birbirimize onun dışında hiç bir sohbetmiz olmadı. Büyük şehirlerde insanlar birbirlerine yabancılaşıyor, yalnızlaşıyor. Kıbrıs'a taşındığımın ilk haftası çevredeki evlerden komşular uğradılar birşeye ihtiyacın varmı diye. onlarınkide biraz meraktandı ama kendimi resmen daha güvende hissediyorum. çevremde tandıklar olunca... tam yarama bastınız galiba :)))

sıcacık sevgiler.

www.misssgibi.com

egeli dedi ki...

ELLERİNE SAĞLIK YASEMİN'CİM
KISIR ÇOK NEFİS GÖRÜNÜYOR,AYRICA KOMŞULUK HAKKINDA ÇOK HAKLISIN ,BİZ APARTMANDA SADECE İKİ KİŞİYİZ,DAHA YENİ BİNA OLDUĞU İÇİN VE ALLAHA ŞÜKÜR KARŞI KOMŞUM ÇOK İYİ,AMA MAALESEF O KİRACI BEN İSE TEMEL KOMŞU,KOMŞUM GİDERSE ÇOK ÜZÜLÜRÜM DOĞRUSU... ESKİ EVİMDEKİLERDE ÇOK İYİDİ, EVİ SATTIĞIMIZDA ÇOK ÜZÜLDÜLER(14 SENEM GEÇTİ O APARTMANDA)NEYSE Kİ FAZLA UZAĞA GİTMEDİM AYNI SİTEDE KALDIM,İSTEDİĞİM ZAMAN GÖREBİLİYORUM KOMŞULARIMI...HERKEZE HAYIRLI KOMŞULAR DİLERİM...SEVGİLER

tadınadoyamadım-dilek dedi ki...

Yaseminim madem aynı ilçede yaşıyoruz ben senin komşun olayım boş daire varmı apartmanda? ev arıyoruzda:)

kısırda harika görünüyor
ellerine sağlık

canımcım turuncu naneli çubukların tarifide blogta mevcut.kesinlikle denemeni tavsiye ederim
hamurişileri etiketinden ulaşabilirsin
sevgiyle kal

tadınadoyamadım-dilek dedi ki...

Yasemincim
yazını daha önce okumuştum. ikinci kez yarınm okuyunca biraz hatalı bir yorum oldu.
Gece tam uyuyacağım aklıma geldi sen kadıköy'e taşındığını yazdığın,sabah alt komşuya uygulamalı kek börek dersi vermeye gidince yorum yazmak şimdiye kaldı

Canımcım ben bahçelievlerdeyim
aynı yakada bile değiliz:(
yalnız kahve içen biri olarak çok isterdim aynı apartmanda olmayı
sevgiyle kal

Zeynep dedi ki...

Sayfanın başlığındaki papatyalara bayıldım. Çok güzel bir resim bu Yasemin! Bizim çocukluğumuzda hatırladığımız komşuluklar da eski günlerde kaldı galiba. Ben de ilk evlendiğimde Ataköy'e taşınmıştım. 4 yıl boyunca sadece karşı komşumla selamlaştık. Kimse kimseyi tanımazdı. Şimdi tekrar eski semtimizde yaşıyoruz ama eski komşuluklar burada da bitmiş gibi. Sanırım artık bayanlar daha çok çalıştıkları için işten artan zamanlarını eve ve ailelerine ayırmayı tercih ediyorlar. Gelecek nesil de artık tamamen online dostluklarla büyüyecek herhalde :)

kirazzade dedi ki...

Sizin en azından bir karşı komşunuz varmış, bende o da yok :( Komşusuzluktan yakınanlar olarak hepimiz bir apartman bulup oraya mı taşınsak? :)