2 Şubat 2009 Pazartesi

Portakallı Kudrettullah nam-ı diğer Krem Karamelli Kek

Geçtiğimiz hafta adaşım Yasemin'in sayfasında görür görmez denemek arzusu ile yanıp tutuştuğum meşhur Kudrettullah huzurlarınızda işte.Bu yıl doğumgünümde pasta yapmak ya da satın almak istemedim,malum bizde yaş pasta pek sevilmiyor ve mutlaka sonu hüsran oluyor.Ben de bu gösterişli keki pastam olur düşüncesiyle yaptım.Aslında biraz da risk aldım zira kalıbından servis edilene kadar çıkarılmadığı için son anda büyük bir kalp çarpıntısı eşliğinde kalıptan çıkardım kendisini.Sağolsun beni mahcup etmedi misafirlerime.Işık ve kalıp farklılığı dolayısıyla Yasemin'inki gibi güzel bir fotoğraf yakalayamadım ama lezzet emin olun ki denenmeye değer.Hele ki krem karamel sevenler hiç durmasınlar hemen mutfağa girsinler.

Malzemeler:

Karamel hazırlamak için :
1/2 su bardağı toz şeker

Krema için:
4 yumurta
3 yemek kaşığı şeker
1 paket vanilya
1/2 lt süt
2 adet portakalın kabuğunun rendesi

Kek için:
3 yumurta
1 su bardağı toz şeker
1/2 su bardağı süt
1/2 su bardağı sıvıyağ
1 paket vanilya
2 adet portakal kabuğu rendesi
1.5 su bardağı un
3 yemek kaşığı kakao
1 paket kabartma tozu

Yapılışı:
1.İlk olarak fırını 175 dereceye ayarlayın ve ısıtın
2.Şekeri karamelize etmek için bir kabın içine alın ve ocağa koyun.Sürekli karıştırarak erimesini sağlayın
3.Erimiş olan karameli kek kalıbının içine boşaltın.Burda dikkat edilmesi gereken nokta kalıbın yağlanmamış olması gerekiyor ve kesinlikle kelepçeli kalıp olmayacak.
4.Krem karameli hazırlamak için de tüm malzemeleri karıştırma kabına alıp çırpma teli ile homojen bir karışım elde edene kadar karıştırın.Miksere gerek yok çünkü yumurtaların fazla köpürmemesi gerekiyor.
5.Kek karışımı için de önce şeker ve yumurtaları iyice köpürtüp sonra vanilya,süt,sıvıyağ ekleyin.En son olarak da kuru malzemeleri katıp karıştırın.
6.Karameli döktüğümüz kek kalıbına önce krem karamel karışımını sonra da kek karışımını dökün.Burdaki görüntü ilk anda insanı korkutuyor çünkü hepsi birbirine karışıyor fakat pişmeye başladıkça ayrı katmanlar halinde oluyorlar ( kekin kudreti bu olsa gerek !!!)
7.Kek kalıbını genişce bir kaba koyup kabın içine de kalıbın yarısına gelecek şekilde sıcak su doldurun (benmari usulü pişecek)
8.Kalıbı önceden ısıtılmış fırında yaklaşık 45-50 dk pişirin ama her fırının usulü farklıdır pişip pişmediğini kontrol edin.Kek kısmı pişmiş ise diğer kısımları da zaten pişmiş demektir.
9.Pişmiş olan keki oda ısısında soğumaya bırakın.Sonra 1 gece buzdolabında bekletin.Servis yapana kadar da kalıbından çıkarmayın.
10.Aynı gün içinde servis edilecekse en azından 4-5 saat buzdolabında bekletin.
11.Kalıptan çıkarırken kolaylık olması için tahta bir kaşık yardımıyla kalıbın yanlarından geçin.Krem karamel kısmının parçalanmaması için de kalıbı çevirmeden önce 15-20 sn kadar kaynar su içine oturtun.
12.Dilimleyerek soğuk servis edin.Afiyet olsun.

Bu fotoğrafı da kardeşim Ness çekmiş masada içinin de fotoğrafı olsunmuş blogda.Hem ismi hem de görüntüsü gerçekten hoşuma gitti bu kekin.Tekrar tekrar adaşıma teşekkür ediyorum.


10 yorum:

pelince dedi ki...

Dilimlenmiş hali şahane gözüküyor,afiyet olsun ...
Ellerine sağlık...

Güzel bir hafta diliyorum..

neslihan erzincan özgür dedi ki...

ellerine sağlık canım,harika görünüyor.sevgilerimle...

Sevde dedi ki...

Ellerşnşze sağlık müthiş görönüyoy bence...
Eminim lezzeti bir okadardır...
Bu ara doğum gününüz kutlu olsun...
Sevgiler

Adsız dedi ki...

Ellerine sağlık Yaseminciğim,nefis görünüyor.Ben de en kısa zamanda denemek istiyorum.Sevgilerimle...

aslı'nın mutfağı dedi ki...

Yasemin'cim hiç duymamıştım bu keki, sayende güzel bir tarif daha öğrendim.. Adı da pek şatafatlıymış ha :)

Betül KAVAL dedi ki...

Çok harika bir lezzettir bu yaa. ellerine sağlık canım.. nefis gözüküyor..

sevgiler

Banu Karagil Dalaman dedi ki...

oyy ben bunun hepsini yerim yavvv. Ellerine sağlık.

PAPATYA SOFRASI dedi ki...

Merhaba..

Yasemin in tarifini takip etmiştim ama sizin ki de bence çok başarılı görünüyor..

Haklısınız farklı birşeyler görünce insan hemen denemek istiyor..Ellerinize sağlık.SEVGİLER.

Yasemin dedi ki...

merhaba adasim, nihayet muradina ermene sevindim. sen sorularini sorar sormaz cevap verdim ama bi turlu anlasamadik :( neyseki sonucta istedigine kavusmussun. ellerine saglik! bu arada tarifini okurken dikkat ettim kaliptan cikarirken tahta kasikla kenarindan gecin demissin, bu sekilde sekilde deformeye sebep olmus olabilir. genede sekline bakmayalim tadina bakalim, ee ondanda tam not almissin yiyenlerden demekki sorun yok ;) ellerine saglikk!!

Kitap Vakti dedi ki...

Yasmicim az once firina koydum bizim kudreti bakalim ne olacak :) fotosunu kesin cekip gonderecegim, annem tarifi anlatinca yapamazsin dedi,inat uzerine yapiyorum bakalim nasil olacak :)))