29 Temmuz 2009 Çarşamba

Vişne Likörü / Vişne Şurubu Yapımı - 1



Geçen yıl Likör Olamayan Vişnelerim diye bir yazı yazmıştım. Sevgili Uçan Martı Gülden' de görüp yarım kilo vişne ile likör denemesi yapmıştım, sonunda likör yapmayıp şurup olarak tüketmiştik. Ama bu yıl fazla fazla yapmayı aklıma koymuştum. Bir kısmı yine küçük adam için şurup olacak, bir kısmı da geçen yıldan aklımda kalan likör yapımında kullanılacak.
Bu defa tadını çok iyi bildiğimden markette ne kadar vişne varsa hepsini (2,5 kg ) aldım, ama yarın ilk iş gidip gelmişse yine alacağım. Sırf bunun sebebine 2 gündür civarda ne kadar market varsa geziyoruz küçük beyle, ne hikmetse hiçbir yerde yok, varsa da ezik büzük. Sanırım geç kaldım mevsimini kaçırdım. Bugün de kavanoza yerleştirir yerleştirmez hemen burda paylaşayım istedim, olur da yapmak isteyen olursa vişne bulabilsin diye.
Bu likörü ya da şurubu yapmak biraz uzun bir vakit alacak 2 ay kadar, ama denemeye çekinenlere benden tam garanti. Sonunda beklediğinize pişman olmayacaksınız. Şimdilik yapmanız gereken sadece vişne bulabilmek. Gerisi şöyle;

1 kilo vişne
500gr tozşeker
10-12 adet karanfil
4-5 adet çubuk tarçın
1 su bardağı votka ya da kanyak ( likör yapacaklar için )
Yapılışı:
1. Vişnelerin saplarını ayıklayıp çekirdeklerini çıkarmadan yıkayın.
2. Büyükçe bir cam kavanoza bir sıra vişne bir sıra şeker olacak şekilde yerleştirin.
3. Kavanozun üzerine bir tarih etiketi koyun ve kavanozun ağzını sıkıca kapatın. Balkonunuzda ya da terasınızda güneş alan bir yerde 1 ay bekletin. Arada bir kavanozu sallayın ki dibine çöken şekerler iyice erisin.
4. İlk 1 ayın sonunda kavanozun kapağını açarak içine karanfilleri ve tarçın çubuklarını ekleyin ( tülbente sarılı olarak )
5. Kavanozu kapatıp 1 ay daha güneşte bekletin.
6. İkinci ayın sonunda kavanozu açıp güzelce süzün. Ve içine kanyak ya da votkasını ekleyip şişelere doldurun. ( Şurup olarak alkolsüz tüketecekseniz içine hiçbirşey katmadan buzdolabına kaldırın, içileceği zaman sulandırıp servis yapın )

Ben bugün ilk maddeyi uyguladım ve fotoğrafladım. Bir aksilik çıkmadığı taktirde 1 ay sonra kavanozu açıp ikinci maddeye geçeceğim. O zamanki halini de mutlaka paylaşırım burada.
Bu arada Cumartesi sabahı yine yollara düşüyoruz, 2 haftalığına Tekirdağ Kumbağ'a annemin yanına gidiyoruz küçük adamımla. Orda sürekli internet erişimim yok ama fırsat buldukça bloguma tarif eklemeye çalışacağım.

24.08.2009 itibariyle ekleme: Maalesef 2 haftalık Tekirdağ tatilimiz dönüşünde vişnelerimin üzerinin küflenmiş olduğunu ve keskin bir koku yaydıklarını gördüm. Çok büyük hayal kırıklığı ile dökmek zorunda kaldım. Bu yıl da likör yapamadım, seneye Allah kerim.

14 yorum:

aslı'nın mutfağı dedi ki...

Ben de cumartesi günü kavanoza koymuştum 2 kilo vişneyi.. Ne olduysa içi biraz köpüklendi, kapağını bir açtım, nasıl bir alkol kokusu anlatamam.. Benim vişneler kavanoza girdikleri 3. gün likör olacaklarını anladılar galiba :) Yoğun ısrarlar sonucu vişneleri çöpe attım, içim gitti ama.. Neden oldu bilmiyorum, Gülden'e mail attım dün, cevap bekliyorum.. Senin bir fikrin var mı Yasemin?
Dün akşam yenisini kurdum kavanoza, heyecanla bekliyorum.. Aksilik çıkmaz da afiyetle içeriz inşallah canım..

Anne İş'te dedi ki...

Yasemin'cim Merhaba;
arşivi ookuduğumu söylemiştim ve dün bunu ve kahvaltılık biberli/salça yapımını ve kışlık domates rendesini haftasonu gündemime almıştım.Umarım cumartesi günü pazardan istediğim vişneleri bulabilirim.Sevgiler canım...Tatil hazırlıklarında da kolaylıklar diliyorum.

*kelebekana*-* dedi ki...

teşekkürler ..acaba kayısı likörüde olurmu ??

Bir Dut Masalı - nUnU dedi ki...

öyle çokk
öyle çok sevrimkiiiii
elelrine sağlık canımm...

durutarifler dedi ki...

Ben geçen sene likörünü yapmıştım ve herkes çok beğenmişti. Bu sene tekrar yapacağım.
Ellerine sağlık. Sevgiler

Ordanburdanhayattan dedi ki...

Aslıcım neden olur bilmiyorum aslında ve ben de şimdi çok korktum bak, cumartesi vişnelerimi bırakıp 2 haftalığına gideceğim çünkü. Umarım bir daha olmaz seninki de, bu yıl likör yapmak için bütün kış hayal kurdum çünkü.
******************
Dijlecim ne kadar tatlısın yaa, bak şimdi büyük sorumluluk hissettim ben de. Bence bunu denemelisin, enfes birşey oluyor
********************
Sevgili Kelebek herkes çok çeşitli meyvelerden yapıyor ama ben denemedim kayısıyı. Neden olmasın?
********************
Sevgili Nunu, kim sevmez ki değil mi?
*********************
Nilaycım bence herkes yapmalı, alkol kullanmayan da şurup olarak değerlendirsin

Sevil Şahin dedi ki...

heyecanla bekleyecegim yasemin bakalım nasıl olacak artık bende seneye yaparım vişne tükendi sanırım bende göremiyorum

selin dedi ki...

insallah olur bu sefer, seneye ben de denerim :) kolay gelsin...

Unknown dedi ki...

Yasemincim vişne siparişimi verdim sağolsun apartmandan pazarın müdavimi iki teyze alacaklar inşallah. malum ben çalıştığım için akşama uğrasam da pazar da çok iyi şey kalmıyor markettekiler de çok iç açıcı değil

Ordanburdanhayattan dedi ki...

Sevilcim evet ben de geç kaldım bu yıl biraz, tam tükenmedi ama bulmak oldukça güç.
***************
Sevgili Selin seneye denemelisin, teşekkür ederim
**************
Sevgili Güler Ablacım ben de pazara gidemiyorum keşke gidebilsem. Markete mahkumuz maalesef, sonuçtan haberdar et beni mutlaka
***************

http://www.lezzetibol.com dedi ki...

Likör yapmayı hiç denememiştim. ÇOk ilginç. Sizin likörünüzü takip edeceğim. Çok merak ettim.
Ellerinize sağlık
sevgiler
http://www.lezzetibol.com

pelince dedi ki...

Güldenin fotoğrafını hatırlıyorum ama hiç anlamam bu işten.Pazarda bolca var vişne,bende buzluğa attım.Likör istediğin gibi olur umarım,bayağı aşaması varmış,ellerine sağlık..
Kocaman Sevgiler.

Adsız dedi ki...

excellent points and the details are more precise than somewhere else, thanks.

- Norman

Adsız dedi ki...

Merhaba, çubuk tarçın almayı unuttuğum için, temiz bir poşet çayı boşalttım içine toz tarçın ve hindistan cevizi doldurarak bağladım ve kavanoza daldırdım. Bir hafta sonra kontrol ettiğimde sadece bu poşet küflenmişti ve küf plastik kalıp gibi poşeti kaldırınca geldi ve çöpe attım. Etrafına hiç dağılmamıştı. Meyveler de sağlam. Kullanmaya devam edebilir miyim?-Meltem