14 Ekim 2009 Çarşamba

Zeytinyağlı Kereviz

Ortalıkta bir domuz gribi korkusu başladı. Bir taraftan aşısı gelecek derken diğer taraftan aşıyı üreten ilaç firmaları bile aşının onlarca yan etkisine dikkat çekiyor. Bizim evde de bir süredir konuşulan bu mevzu evde fikir ayrılığına sebep oluyor, büyük adam ailecek olmalıyız diye düşünürken ben '' asla olmam ve Tuğra' ya da yaptırtmam '' diyorum. Sanırım önce aşının güvenilirliğine inanmam gerekiyor. Yoksa ne kendim ne de küçük adam olamaz, tüm kışı eve kapanıp geçiririm ama güvenmediğim bir aşıyı olmam. Hele de oğluşa asla yaptırtmam. İsteyen olsun, ona da mani olmam...

Neyse ki domuz gribi aşısında hemfikir olamasak da grip aşısı konusunda büyük adamla anlaştık. Bu öğlen de oğluşu alıp babasının şirketine gittik. Şirket dileyen tüm çalışanlarını ve ailelerini grip aşısı yapıyor. Biz de en azından bu aşının birkaç yıllık bir geçmişi var, nedir ne değildir biliyoruz diyerek ailecek ilk defa oluverdik. Elbette önce küçük adamın doktorundan onayı aldık; şirket doktoru da 5 yaşından küçüklere yarım doz yaptıklarını söyleyince önce küçük adam, sonra anne ve en son da baba grip aşımızı olduk. Umarım bu kışı - en azından çok ağır grip olmadan - sağlıkla geçiririz.

Eveeet elbette sadece aşı olmak da yetmiyor birtakım virüslere karşı vücudumuzun da dirençle savaşması gerekiyor. Bunun için de bol sebze ve bol meyve yemek şart. Bizim evde meyve canavarı Tuğra, Allah nazarlardan saklasın meyveye hiç hayır demiyor. Bu konuda ne bana ne de babasına çekmediği kesin, her iki dedesine çekmiş sanırım. Sebze konusuna gelince de maalesef mütevazi olmayacağım bebekliğinden beri yemesi ve sevmesi için çok çaba sarfettim. Çoğu evde büyüklerin bile ağızlarına koymadıkları sebzeleri inatla ve sabırla hep yedirdim. Çok şükür artık evde yemek yaparken sıkıntım yok, çünkü ne pişerse yiyeceğini en azından az da olsa yiyeceğini biliyorum. Ama bazı sebzeler var ki hiç burun kıvırmadan yeniyor. Kereviz de onlardan biri. Mevsiminin gelmesiyle birlikte pazarlarda, marketlerde o kadar bol ki kereviz, her gördüğümde mutlaka alıyorum. Ben çiğ olarak salatasını severim ama küçük beyim de bol portakallısına bayılır. Bu defa evde mandalina vardı ve neden olmasın diyerek öyle yaptım. Sonuç bence portakallıdan daha iyiydi, hele de henüz tam tatlanmamış mandalinaların ekşiliği çok hoş lezzet vermişti yemeğe.

Malzemeler:
2 yemek kaşığı zeytinyağı
3 adet orta boy kereviz
2 adet havuç
1 adet büyükçe soğan
2 adet mandalinanın suyu
tuz, 2 adet kesme şeker
kereviz yaprakları
1 adet limon

Yapılışı:
1. Kerevizleri soyup küp küp doğrayın ve kararmamaları için üzerlerine limon sıkın.
2. Soğanı yemeklik doğrayıp zeytinyağında biraz kavurun
3. Havuçları halka halka doğrayıp tencereye alın.
4. Kerevizleri de içine katıp mandalinanın suyunu ekleyin. ( Ben gerekmedikçe başka su eklemem )
5. Tuzunu, şekerini ekleyip kısık ateşte pişirin.
6. Piştikten sonra servis tabağına alıp üzerine kerevizin yapraklarını ince ince kıyın.

Afiyet olsun

Not: Bu yazıyı okurken en azından içinizden bir '' Maaşallah '' diyiniz oğluma :))

6 yorum:

Anne İş'te dedi ki...

Yasemincim;hem içten hem de dıştan maşallah dedim küçük adam'ına:)hem meyveler hem de sebzeler için bir kez daha maşallah!

Aşı;konusunda grip aşısını hiçbirimiz olmamaya karar verdik.O'nun yerine senin de bahsettiğin tedbirleri alacağız.

dOMUZ G.AŞISINA GELİNCE;İLAÇ ŞİRKETLERİNİN POMPALAMASI OLDUĞUNA İNANIYORUM.BAKAN SAYI VEREREK,KATİ AÇIKLAMALAR YAPIYOR YA KANIM DONUYOR VALLAHİ VE KOMPLO TEORİMİN GERÇEKLİĞİNE DAHA BİR İNANIYORUM.

ÇOCUK DR.UMUZDA;İÇERİĞİNE BİR BAKALIM,GELSİN ÖNCE DEDİ AMA O DA ÇOK SICAK BAKMIYOR.

nE YAPALIM;EVDE OTURURUM AMA BİLMEDİĞİM,GÜVENMEDİĞİM HİÇBİRŞEYİ YAPMAMA,YAPTIRMAM ÇOCUĞUMA;KESİNLİKLE AYNI FİKİRDEYİM YANİ!

Kerevize gelince;ben de portakallı yapıyorum.Kerevizin kokusunu alıyor Ama mandalina denenemiştim.Pişirdiğim ilk kerevizde deneyeceğim:)Ellerine sağlık

Kalın sağlıcakla..

MAŞALLAH:)))KIRKBİNKERE MAŞALLAH!

Betül KAVAL dedi ki...

yasemincim bizde her sene grip aşımızı oluyoruz ailecek. ama domuzgribi aşısı için bende pek güvenemyorum açıkçası.

Kereviz nefisgörünüyor canım ellerine sağlık. bende portakallısına bayılırım.

tuğraya kocaman maşaallah canım

sevgiler öpüyorum.

pelince dedi ki...

Yasemin sorma ya,çok fena oldu ortalık.. Boranın okulunda da,aşı olunacağı filan söylenmiş ama belli değilmiş..sürekli el yıkıyoruz.. allah korusun ya...her yer korku filmi gibi zaten :)
Kerevizi portakallı yapmıştım ama böylesini denememiştim,özlemişim bende,afiyet olsun.... ellerine sağlık...

Sevgiler..

Unknown dedi ki...

Yasemincim öncelikle oğluşa 41 kere maaşallah.Buarada şu domuz gribi aşısı için ben de seninle aynı fikirdeyim sanki biraz denek durumu sözkonusu gibi geliyor bana.Hatta şöyle diyeyim normal grip aşısını bile çocuklara hiçbir zaman yaptırmadım.Vücudun birazcık bağışıklık sisteminin bu şekilde diüşürüldüğünü düşünüyorum belki cahilce ama insan vücudunun kendi sistemini kuracağına ve kendi için bağışıklık oluşturacağına inanıyorum.
Kerevize gelince bu sene daha hiç siftahımız olmadı ama portakallısını ben de yapıyorum ve lezzetine bayılıyorum ellerine sağlık öpüyorum

aslı'nın mutfağı dedi ki...

Mandalina iyi bir fikir bence, ellerine sağlık.. Grip aşısı da bünyeden bünyeye farklılık gösteriyor, kimisine fayda ediyor, kimisine bana mısın demiyor.. Domuz gribi aşısı hakkında ben de senin gibi düşünüyorum..

Sibelbek dedi ki...

Grip aşısını biz de doktorumuza danışmıştık. Her seneki virüsün bir öncekinden farklı olduğunu o yüzden yaptıracağımız aşının tam koruma sağlamayacağını söylemişti. Demekki doktorlar da bu konuda farklı düşünüyor. Domuz gribi konusunda da fikrine katılıyorum, bende kesinlikle kullanma taraftarı değilim.
Sebze konusuna gelince, bizim adam neredeyse hiç birşey yemez oldu, ne yapacağımızı bilemez haldeyiz :(