23 Mart 2010 Salı

Kuru Börülceli Roka Salatası

Bir hafta olmuş, blogu açıp da yeni tarif girmek içimden gelmedi hiç. Bahar bana fena çarptı sanırım. Mutfakta sıkı yönetim uyguluyorum demiştim, tam da öyle oldu, fırını izne ayırdım. Otlar, sebzeler, meyveler hep vardı mutfağımızda ama bu aralar biraz ağırlık verdim. Yaz geliyor, yine bastı bana sıkıntılar. Unu, yağı, şekeri biraz öteledim şöyle gerilere. Varsın biraz kek, börek pişmesin mutfakta, kimseye bir zarar gelmez ottan sebzeden. Bir de küçük adamım yese o zaman içim de çok daha rahat olacak. Ona sebze yedirebilmek için kırk takla atıyorum, çorbaya köfteye vs. içine sebze eklemekten başka elimden birşey gelmiyor. Varsa annelerin de önerilerini bekliyorum, valla kurudum kaldım ne yapsam da ona sevdirsem sebzeleri bilemiyorum.

Bugünkü tarif de tam böyle bahara yakışır bir salata. Aslında benim için sadece bir salata değil, başlı başına bir öğün olabilir. Yanına da bir kase yoğurt olursa ohhh mis gibi. Dün Feneryolu Pazarına uğradım oğluşu okula bırakınca. Aylar olmuş gitmeyeli, pazara gitmek için en güzel zaman galiba bahar. Her türlü yeşillik var tezgahlarda, alıp bol bol yemek gerek. Hatta açgözlülük yapıp hepsinden almasam da tezgahlar arasında dolanmak bile hoşuma gidiyor.

Malzemeler:
1 bağ roka
1 çay bardağı haşlanmış kuru börülce
4-5 dal maydanoz
4-5 dal dereotu
çeri domates
1/2 limon suyu
2 yemek kaşığı zeytinyağı
2 yemek kaşığı nar ekşili salata sosu ya da nar ekşisi
tuz

Yapılışı:
1. Rokayı, maydanozu, dereotunu sirkeli su dolu bir kapta birkaç dakika bekletip yıkayın.
2. Tüm yeşillikleri kurutun ve elinizle çok da küçük olmayacak şekilde parçalara ayırın.
3. Yeşillikleri, önceden haşlanmış ve soğutulmuş kuru börülceleri karışıtırıp servis tabağına alın. Çeri domatesleri de ekleyin
4. Salata sosu için limon suyu, tuz, zeytinyağı ve nar ekşili salata sosunu karıştırıp salatanın üzerine dökün.
Afiyet olsun.

Not: *Benim gibi salataların içinde bakliyatları seviyorsanız salatalarınızı buğday, yeşil mercimek ya da maş fasulyesi ile daha besleyici ve keyifli hale getirebilirsiniz.
**Henüz edinmediyseniz mutlaka salatalar için kurutucu edinin. Islak halde eklediğiniz tüm salata sosu maalesef dibe çöküyor ve hiçbir lezzeti de olmuyor.
***Son olarak da yeşilliklerinizi kesinlikle bıçakla doğramayın. Yeşilliğe bıçak değince içindeki vitaminleri de ölüyor. Ya elinizle ya da sebze bıçakları ile doğrayın. Ben sebze bıçağı edindim ama yine de elimle parçalamayı tercih ediyorum hala.


15 yorum:

Saglıklımutfak dedi ki...

Canım ellerine sağlık. Bende sıklıkla yaparım. hafta sonu bende feneryolundayım. bellimi olur bakarsın özgürlük parkında karşılaşırız:) sevgiler

ebru dedi ki...

Canım ellerine sağlık. Salata pek bİr lezzetli görünüyor. Ben de çok severim kuru börülcenin hem yemeğini hem de salatasını. Dediğin gibi pazarlara bahar geldi. Tezgahlar tazecik otlarla dolu. Öpüyorum canım seni.

Zeynep'le Tarifler dedi ki...

bende cuma günü salı pazarına gittim:)acayip özlemişim inan pazar gezmeyi...renkli renkli her şey nasıl da güzel:)))aklım organik pazarda,hala gidemedim:((

maalesef benim yumurcakta yemiyor sebze :( ben ona otlu çörek yapıyorum minik minik,sadece onu canı isterse tırtıklıyor...doktor diyor hiç üüzlmeyin bir gün yiyecek:)bekliyoruz bakalım o gün ne gün:))

salata nefis olmuş canım,ellerine sağlık.sağlık fışkııryor.
görüşemez olduk özledim valla:)))
öpüyorum canım

Betül KAVAL dedi ki...

mmmm nefis yasemincim .. benim ,içinde başlı başına bir öğün olabilir salata ama ben yoğurt yerine başlangıçta çorbayı tercih edenlerdenim :))

ellerine sağlık sevgiler öpüyorum

Sinem dedi ki...

börülce salatası çok severim çok güzel görünüyor eline sağlık sevgiler

Unknown dedi ki...

bu çocuklarla ne yapacagız hiç bilemiyorum.evde sebze yemeklerini öyle şekillere sokuyorum ki yesim efe diye.ama....ellerine saglık.

çeşnici Handan dedi ki...

Salata çok güzel gözüküyor. Ellerinize sağlık. Bu arada sanırım komşuyuz. Feneryolu pazarına yakın mı oturuyorsunuz? Ben de o tarafta oturuyorum

Unknown dedi ki...

Ellerine sağlık Yasemincim özledik seni sevgiler

gülay mutfakta dedi ki...

canım ellerine sağlık.. bu gün ben kuru börülce salatası yapmıştım. kardeşim yerken daha fazla yeşillik içinde olsa daha güzel olur dedi.. tam bu salatayı tarif etti sanırım:)
sevgiler...

Miskokulu Lezzetler dedi ki...

Ellerine sağlık Yaseminciğim otlara düşkün bir giritli olarak salat sofrada olmazsa olmazlarımdan .Bu saatte çokta güzel gözüküyor.Sevgiler

aslı'nın mutfağı dedi ki...

Ellerine sağlık YAsemin'cim, kuru börülceyi evde denemeyi ben de istiyorum..

Sibel dedi ki...

Tam benlik:) Harika olmuş canım, ellerine sağlık. Bahar geliyor artık böyle lezzetler daha çok olacak sofralarımızda. Bakliyat benim için her mevsim vazgeçilmez zaten.
Sevgilerimle..

sevimlimutfak dedi ki...

Benimde çok sevdiğim bir salatadır ama rokalı denemedim. Birdahaki yapışımda koyayım. Ellerine sağlık. Sevgiler...

Saliha dedi ki...

anacım dıyomya bana gel dıye:)açılırsın bak:)kestane unu önerını dıkkate alıp bakıcam bakalım nerelerde var,cok sagol canımm..borulceyı pek kullanmam bır kere yedım hosuma gıttı eee rokaya bayılırız zaten tamamdır:)

çocuklar için çok zor,benımkı yıyor allahtan pek zorlanmıyorum bu sıralar..en ıyısı böreklere kelere kurabıyelere eklemek sebzeleri ama ozamanda saglıklı oluyormu?sorusu takılıyor kafama:)

sevgılerımle..

Ezgi dedi ki...

Hmmm çok leziz görünüyor...
En yakın zamanda deneyeceğim:)