13 Nisan 2008 Pazar

Kuymak (Muhlama)


Karadenizli olup da bilmeyen,Karadeniz'e gidip de yemeyen yoktur herhalde.Trabzon'da Kuymak,Rize ve ötesinde de Muhlama olarak bilinir.Benim de canım anneannem sayesinde ufak yaşlarda tanışmış olduğum ve çok sevdiğim bir lezzettir.Kendisi Trabzon Sürmenelidir ve tanıdığım en güzel yemek yapan insanlardan biridir.
Çok farklı ellerden,çok farklı yerlerde ve farklı şekillerde yapılmış halini yedim ama alıştığım tat hepsinden üstündü.Ben de çok sevdiğim bu lezzeti anneannemden öğrendim yıllar önce ve arada mutlaka yaparım.Buna yabancı olanlara ilk başta biraz farklı gelebilir ama beğenmeyenine pek rastlamadım ben.Zaten onlar da ''ağızlarının tadını bilmeyenler'' benim fikrimce.
Benim eşim de Rize'li olduğu için bizim ağız tatlarımız birbirine yakındır ve o da sever kuymağı.Ben de fena yapmıyorum hani:))
Geçen haftasonu eve döndüğümüzde ne yapsam diye düşünürken uzun zamandır yapmadığım için tercihim Kuymak oldu.Tarifini vereceğim fakat bu tarife göre ilk defa yapacaklar için de lezzetini yakalayabilmek oldukça zor bence.Çünkü en az 1 defa yapılırken izlenmesi gerekir diye düşünüyorum.Şimdi bazılarınız ''aman ne var bunda,çok da basit,ben yaparım çok da güzel olur'' diyeceksiniz mutlaka ama benden söylemesi.Ama illa da merak edenler için de Nostoni'yi tavsiye edeceğim,yolunuz düşerse burada deneyin bakalım beğenecek misiniz?

Malzemeler (2 kişilik)
2-3 yemek kaşığı mısır unu
2-3 yemek kaşığı tereyağı
500ml süt
tel peynir
kaşar peyniri

Hiç yapmamış olanları uyarayım öncelikle,mısır unu çok artan bişey yani 2 ya da 3 kaşıktan yapınca oldukça fazla bir miktar oluyor gözünüze az gelmesin.
İlk olarak tereyağını ( tercihinize göre daha fazla ya da daha az olabilir ama kuymağın güzel olmasının sırrı biraz da bu tereyağıdır) eritip içine mısır ununu ekliyoruz.İyice rengi değişip kokusu çıkana kadar kavuruyoruz.Yeterince kavrulduktan sonra yavaş yavaş sütünü ekliyoruz.Topaklanmaması için karıştırmaya devam ediyoruz.İçine varsa Trabzon tel peyniri ekliyoruz,yoksa kaşar peyniri de olabilir.Burada bir dip not vereyim eğer evde ekşimiş sütünüz,yoğurdunuz,kurumuş peynirleriniz varsa hepsini katın,inanın daha lezzetli olacaktır.Peynirleri kattıktan sonra biraz daha karıştırıp kısık ateşte pişmesini bekliyoruz.Ve tereyağı üzerinde göz göz olana kadar pişirmeye devam ediyoruz.Ve mutlaka sıcak servis yapıyoruz.

Bu arada bu tarifi eklerken google'dan da bir baktım kimler nasıl tarifler vermiş diye.İnanamadım gerçekten su ile yapanlar,mısır unu yerine un kullananlar,içine pirinç katanlar.Her çeşitten tarif var.Ama 1) kuymak suyla yapılmaz,mutlaka süt olmalı 2) kuymak mısır unu ile yapılır.Bunu da demeden edemedim yani
Yorum yaz

9 yorum:

Adsız dedi ki...

Yorum mutusunun uzerinde "sen ne dersin?" yaziyor ya :))) ben ne diyeyim, amannnnn diyorum... kuymak/mihlama muhtesem birseydir... bizim trakya'da kacamak vardir, ayni tarzda yapilir ama peynir konulmaz, pekmez, sut v.s. ile yenir, ama ben yiyemem bogar beni, lezzetsiz gelir... ama kuymak, o kadar yagli olmasa tabak tabak yenir yani :)) ellerine saglik yasemincim...

Adsız dedi ki...

Şeker bu hatay yöresine mi ait bu adda bir yemek vardı da bir arkadaşın annesi yapmıştı hatta aklıma takıldı da ? muck

Ordanburdanhayattan dedi ki...

yok edacım benim bildiğim karadeniz yöresine ait.ama hatayda da yapılıyordur belki.öptüm ben de

Zeynep dedi ki...

Evet, evet. Karadeniz yöresinin yemeğidir kuymak. Anne tarafından Artvin'liyim de, oradan biliyorum :)

elif dedi ki...

kuymağa bayılırım a ama benim bildiğim kuymak ayrı mıhlama ayrı. benim bloğumda kuymağın resmi var . bi bakarsan sevinirim . acaba ben mı yanlış biliyom.

aslı'nın mutfağı dedi ki...

Yasemin'cim anladığım kadarıyla kuymak konusu Karadeniz'de yöreden yöreye değişiyor.. Ben Trabzon'lu bir ustadan almıştım tarifi, o içine su katarak yapmış.. Geçen pazar sabahı denedim, fakat topaklanmanın önüne geçemedim.. Bir dahaki sefere anneanneciğinin tarifiyle deneyeceğim :) Teşekkürler..

Adsız dedi ki...

Anneannecigim de (Trabzonludur kendisi) sagligini kaybemeden once mihlamayi en guzel yapan insanlardan biriydi canim benim. Mihlamaya yer vererek bana anneannecigimi ve guzel annemi hatirlattiniz, eski gunlere dondurdunuz. Tesekkurler, agiz tadiniz hic bozulmasin.

gül dedi ki...

bizde kuymagi yagla deyil kaymakla yapariz senın yaptıgında güzel görunuyorda hiç yag cikmamış nedense .iyi günler.

duygu dedi ki...

Ben de Artvinli biri olarak kuymak ve de mıhlamayı ayrı biliyorum, kuymak da normal un ve su kullanılır mıhlamada ise mısır unu. Bizde sıkça yapılan bir yemektir Erzurum yöresine ait tel peynir de eklendiğinde yemesine doyum olmaz süt kullanıldığını ilk kez sizden görüyorum sanırım bu kendi tarzınız