16 Mart 2010 Salı

Buharda Haşlanmış Karışık Sebze Salatası

Karar verdim ya fazlalıklar gidecek diye, inşallah başarılı olurum. Nedense hep bu kararlar da yaz yaklaşırken verilir, kışın kimsenin umrunda değilmiş gibi kilolar. Yazın o incecik tiril tiril kıyafetler içinde nasıl da zordur gizlemek kiloları. Ordan çekiştir olmaz, burdan çekiştir olmaz. En iyisi çekiştirmemek tabii ama bir de iştahlı iseniz benim gibi çekiştirmek kaderinizdir.

Kendime sıkı yönetim uyguluyorum evde, hali hazırda pişmiş ve bekleyen kek, börek, kurabiye faslının tükenmesi itibariyle fırının görevine biraz ara veriyorum. En azından artık böyle zararlı şeylerle onu yormayacağım. Haziran sonu kardeşimin nikahı var, o zamana kadar şöyle adam akıllı şekle girmem gerek. Eeee nasıl olacak derseniz işte böyle misler gibi salatalara daha fazla yer açarak mutfakta.

Aslında bizim evde zararlıların yanı sıra her zaman faydalı gruptan da tüketim çok fazladır. Demek ki bundan sonra biraz daha sık yiyeceğiz. Hem şimdi bahar da geldi, pazarlarda marketlerde çeşit çeşit taze ot ve sebze bulmak mümkün. Fırsatınız varsa bol bol pazarlara gidin, o muhteşem yeşilliklerin içine dalın ve tüketin. Mümkünse de çiğ ya da az pişmiş yiyin ki içindeki vitaminleri de kaybetmemiş olun.

Ben de bugün akşam için ne yapsam diye buzdolabını tararken sebzelerimden azar azar kaldığını görünce şöyle karışık birşeyler olsun diye düşündüm. Kış boyunca dolaptan asla eksik olmayan sebzelerim bunlar benim. Genelde tencere yemeği şeklinde pişirsem de son zamanlarda böyle salata olarak tüketmek daha hoşuma gidiyor. Hem et, tavuk yemeklerinin yanına da çok yakışıyor. Renkleri iştah açıcı değil mi sizce de ?
Malzemeler:

birkaç çiçek karnabahar
birkaç çiçek brokoli
1 adet havuç
1 adet kırmızı biber
6-7 adet brüksel lahanası
tuz
1/2 limonun suyu
kuru fesleğen ( tazesi varsa çok daha güzel olur )
1-2 diş sarımsak
2 yemek kaşığı zeytinyağı

Yapılışı:

1. Karnabahar ve brokoliyi çiçek çiçek ayırın. Havuç ve kırmızı biberi de ince şeritler şeklinde doğrayın. Tüm sebzeleri yıkayıp süzdürün.
2. Buharda haşlayacaksanız tencerenin içine 1 bardak kadar su ekleyip buhar sepetine sebzeleri ekleyin. Suda haşlayacaksınız da mümkün olduğu kadar az suda haşlayıp tüm suyu çektirmeye çalışın.
3. Sebzeler çok fazla yumuşamadan ocaktan alın ve soğuması için bekletin.
4. Sosu için limonun suyunu, tuzu, kuru fesleğeni, incecik doğranmış sarımsak ve zeytinyağını karışıtırın.
5. Soğumuş olan sebzeleri servis tabağına alıp sosunu üzerine dökün.
6. Birkaç saat beklettikten sonra servis edebilirsiniz.

Afiyet olsun.
Buharda pişmeden önceki hallerine bakar mısınız, piştikten sonra canlılıklarından hiçbir şey kaybetmemişler. Aslında birçok kişi tanıyorum tüm bu sebzeleri çerez gibi önüne alıp çiğ çiğ yiyen ama ben yiyemem sanırım, yani karnabaharın ve brokolinin haşlanmadan önce benim damak tadıma hiç uymadığına eminim. O yüzden mümkün olabildiğince vitaminleri içinde kalacak şekilde ancak bu kadar olabiliyor.
Not: Ben Karaca Marifetli Set' in buhar sepetini kullanarak yaptım. Buharlı pişiricisi olmayanlar herhangi bir tencerenin üzerine bir süzgeç koyup öyle de yapabilirler. Ya da tek parça şeklinde buhar sepetlerinden edinebilirsiniz, artık pazarlarda bile var.
Bir de eğer aceleniz varsa ve sizin için mahsuru yoksa hazır salata baharatları var, onların içine de limon ve zeytinyağı ekleyip sosunu hazırlayabilirsiniz. Tamamen sizin tercihiniz.

19 yorum:

Tijen dedi ki...

Yasemin'ciğim,
Buharda pişmiş sebzeleri ben de çok seviyorum. Hem renklerini kaybetmiyorlar dediğin gibi hem de çok daha lezzetli oluyorlar.

Unknown dedi ki...

Evet geçen gün ben de tavuk sotede sebzelerin renklerine aşık olmuştum.Allah herbirinie ayrı güzellikte renk ve tat vermiş.Ellerine sağlık keşke dediğin gibi beslensek ama hep şeytan dürtüyor.Akşamüstü işyerinde ah bir kurabiye olsa ya da kek yok yok börek gibi hayaller kuruyorum.Bu arada görümce olarak kendini göstermen lazım Yasemincim acık görümcelik yapmak çok keyifli:)şaka şaka ben de sevmem öyle şeyleri Allah mesut etsin inşallah

Miskokulu Lezzetler dedi ki...

Yaseminciğim kolay gelsin ne diyeyim diyet zor olmalı herhalde ben hiç yapmadım:)))Giritli olduğum için bloğumda börekleri kekleri çok sık görsende ben hep birer parça almışımdır.Otlarla sebzelerle beslenmek daha cazip gelmiştir.Salatan çok güzel ama yanında tavuk et diyete uyar mı? Eline sağlık canım...

Özlem dedi ki...

Şu buharda pişirme işini alışkanlık haline getirmedim, oysa ne kadar faydalı. Ellerine sağlık canım,
sevgiler

Özlem dedi ki...

Şu buharda pişirme işini alışkanlık haline getirmedim, oysa ne kadar faydalı. Ellerine sağlık canım,
sevgiler

kelebeklisaniyeler dedi ki...

Merhabalar,bu aralarda herkes diyette ben dahil,havalar yaklasinca nedense hep böyle olur:)) sebzeler ne kadar güzel renklerini korumuslar buharda oldugu için bu sekil,çok güzel yapmissin eline saglik...yorumun içinde tesekkürler. Sevgiyle kal.

Limonlu Kek dedi ki...

Yaseminciğim, esasında yazını okurken ne kilosu yahu, daha ne vereceksin diye içimden geçirmedim değil hani? Yine de sağlık açısından gerçekten çok iyi, midelere de biraz bahar temizliği lazım gerçekten. Görüntü çok hoş ve iştah açıcı, ellerine sağlık canım...Darısı da benim başıma demeden geçemeyeceğim, öpüyorum...

Betül KAVAL dedi ki...

yasemincim bende sana katılıyorum cnm. bende mutfakta sadece kendime ama sıkı yönetime başladım. Yok yani nereye kadar böle gitmez dimi :)

bende yaparım böle sebze ellerine sağlık cnm..

sevgiler

lezzettabağı dedi ki...

Sevgili Yasemin, buharda sebzeler hem çok lezzetli olur hemde vitaminlerinden birşey kaybetmedikleri için daha yararlıdırlar mutlaka.. Bende kuzu ıspanak dışında çiğ tüketemeyenlerdenim ama bahçemde yetiştirdiğim kuzu ıspanakları zeytinyağı limonla salatasını yapıp yemek çok hoşumuza gider..Sevgiler ellerine sağlık..

Selma - DUSBAHCESI dedi ki...

Hergun bir miktar aksam yemeginde yenmesi gerek diye dusunuyorum. En azindan cabalabak lazim.

http://www.lezzetibol.com dedi ki...

Ah canım seni tanımasam kilolu olduğunu düşüneceğim.
Ne fazlalığı canım aaaaaaa sende.
Arada bir yediklerini kontrol et o kadar. Rejimlik bir durum yok canım:)))))))
Çok öpüyorum seni

Sibel dedi ki...

Yasemin şahane görünüyor sebzeler, renkleri ne kadar canlı gerçekten. Ben işte böyle bir tabak, yanında yoğurt ve tahıllı ekmek ile bir öğünü geçirebilirim:) Senin çok sıkı bir diyete hiç ihtiyacın yok. Tavsiyem, akşam yemeklerinden sonra hiçbirşey yeme. O kadar basit ama o kadar etkili bir yöntem ki bu!
Sevgilerimle...

Damak Tadı dedi ki...

Bende çok seviyorum buharda pişmiş ve diri kalmış sebzeleri..Üzerine bol limon,baharat..ağzım sulandı birden..))Ellerine sağlık canım..


Sevgiler..

Afet Ergü Şaşmaz dedi ki...

selam, şu an sayfanıza nasıl nerden geldim bilmiyorum ama iyi ki gelmişim, nefis tarifleriniz var.

Yanlız dikkatimi çekti, sayfanızın genişlik ayarları dengesiz, bu sizin tercihinizmi yoksa frkında değilmisiniz bilmiyorum ama yazı alanınızdan sonra sol sidebar başlıyor. Sanırım yazı alanınız ve sidebar alanınız toplam genişlik alanından fazla. Buradan kaynak kodunuza baktım, header yani başlık genişliğiniz, 890px. değerinde ancak main ve sidebar alan değerleriniz yüzdelik olarak verilmiş, sanırım burda bir müdahale olmuş. main:%67 sidebar%25 verilmiş, bunları .px değerine çevirip, toplam alandan daha küçük değerde yazmak gerekiyor. Bu bilgilerden yapabilriseniz düzelir. Takıldığınız bir nokta olursa yardımcı olurum. Güzel bir gün diliyorum.

Sevgiler.

Sevil Şahin dedi ki...

ah yasemincim sorma o çekiştirmek benimde kaderim .Hoş ben kilolarımı hiç bir yere saklayamayacak kadar tombişim :))
ama ne yapıyım yemek harika bir duygu ve inan zamanla insan buna da alışıyor :))
canım benim salatan nefis olmuş afiyet bal olsun
bu ara sayfana uğrayamadım çok hasta ve çok yogun günler yaşıyordum
kocaman öpüyorum
inş. en yakın zamanda yine görüşürüz
güzel bir hafta dilerim
sevgiler

gülay mutfakta dedi ki...

yasemin canım ellerine sağlık.. bizim evde de çok sevilerek yenir..
sevgiler...

MEHTAP GÜZEY ÖZCAN dedi ki...

ımmm harikaa...

durutarifler dedi ki...

Bizim evde herkes bayılır bunlara. Hemen hemen her hafta içi pişiyor. Ellerine sağlık.

Kolaylezzet dedi ki...

On yıl sonra da güzel görünüyor.