24 Aralık 2008 Çarşamba

UNO Fabrika Gezimiz

Geçtiğimiz Pazar sabahı Blogger Sofrası kahvaltısı için Marmara Yelken Kulübüne gittik eşimle birlikte.Önceki geceyi küçük adam sayesinde sabaha kadar uykusuz geçirmiş olduğumuz için binbir çeşitle hazırlanmış açık büfe kahvaltının da pek keyfine varamadık açıkcası.Ama blog dünyasında severek takip ettiğim Devletşah arkadaşım ve yeni tanıştığım diğer blogger arkadaşlarım ve de UNO'nun reklam ajansı çalışanları ile çok keyifli bir kahvaltıydı.


Program gereği kahvaltı sonrası bizi Ümraniye'deki Uno Fabrikası'na götürdüler.İlk olarak fabrika imalat müdürleri ve diğer ilgililer fabrika ile ilgili bilgiler verdiler,fabrika içinde ne yapıp ne yapmamamız gerektiğine dair birtakım uyarılarda bulundular.Zira içerde üretim devam ediyordu,merakımıza yenilip hiçbir şeye elimizi sürmememiz gerekiyordu.Önce kafamıza bonelerimizi,üstümüze önlüklerimizi,ayaklarımıza galoşlarımızı giydik,üzerimizdeki tüm yüzük,küpe,saat,kolye vs takıları çıkarttık.İçeri girerken de sensörle çalışan bir kapıdan önce ellerimize sıkılan dezenfektandan alıp öyle geçebildik.Ellerinizi dezenfekte etmediğiniz taktirde kapı açılamıyor ve içeri giremiyorsunuz.Bu çok önemli bir ön güvenlik bence.

Önlüklerimize bir hatıra fotoğrafı çektirmeyi de unutmadık.
İmalat müdürü olan beyin anlatımı eşliğinde fabrikadaki birçok banttaki çeşitli ekmeklerin nasıl üretildiğini gördük.Aslında ekmeğin üretilme mantığı tamamen bildiğimiz ve evde yaptığımız mantık.Sadece ebatları biraz (!) büyük olan konteynerlerde un,maya ve tuz karıştırılıp yapılacak olan ekmeğin diğer malzemeleri ekleniyor ve mayalanması için belli bir sıcaklıktaki fermantasyon odasında bekletiliyor.Sonra yine makineler tarafından şekilleri verilip fırınlara giriyor.Pişmiş şekilde fırından çıkan ekmekler paket öncesi sıcaklığına ulaşabilmesi için serin bir bantta yürütülüyor ve en son da pakete giriyor.Yani ciddi şekilde hiçbir şekilde el değmeden üretiliyor.

fırından yeni çıkmış mis gibi köy ekmekleri

Fabrika içerisi olması gerektiği gibi tertipli,düzenli ve temiz.Pazar günü olduğu için milföy hamuru,pastaban gibi bazı bantlar hafta tatilinde olduğundan çalışmıyorlardı.Herkes gibi benim de en merak ettiğim aslında milföy hamurunun nasıl yapıldığı idi.Bu arada hiç bilmediğimiz birşey daha öğrendik ki UNO tam 400 küsür ekmek çeşiti üretiyormuş.Yani bizim marketlerden,bakkallardan aldığımız çeşitlerin yanısıra Burger King,KFC gibi birçok fast food zincirinde ve THY ' da uçaklarda yediğimiz ekmekleri UNO üretiyormuş.Hatta ve hatta birçok otel ve tatil köyünde gördüğünüz o çeşit çeşit ekmekler de UNO ürünü.Pişmiş halde satılan ürünler dışında dondurulmuş ürünleri de olduğunu öğrenmiş olduk.Ve bu fabrikaya ek olarak bir fabrikanın da yakında Ankara'da açılacağının haberini aldık.


UNO Fabrikası olması gerektiği gibi ISO 22000,HACCP,BRC kalite belgelerine sahip bir işletme ve içeride gördüğümüz ve şahit olduğumuz her şey de bunu destekler nitelikte idi.Her gıda firmasında olduğu gibi fabrika içerisinde fotoğraf çekmemize izin verilmedi.Yoksa size içerideki düzen ve işleyişi gösterecek birkaç fotoğraf sunmak isterdim burada.


Yaklaşık 45 dakikalık bir fabrika turu sonrası imalat müdürü tüm sorularımızı da içtenlikle cevapladı.Özellikle ekmeklere katılan katkı maddeleri ile ilgili sorumu da beni ve diğer arkadaşları tatmin edecek şekilde cevapladı.Genel prosedür olarak Sağlık Bakanlığı size birtakım şeyleri şart koşuyormuş.Mesela eğer yaptığınız ekmek çok tahıllı ekmek ise içindekiler kısmında kullanılan mamuller dışında onların içinde varolan vitaminlerin de yazılmasını şart koşuyormuş.


Benim için hem keyifli hem de çok tatmin edici bir gezinti idi.Zaten evimizde güvenerek kullandığımız ekmeğimizin nasıl üretildiğini de gözümle gördükten sonra içim rahat etti.


Siz yine de ''Ben ona buna güvenmem,ekmeğimi kendi elimle kendi evimde yaparım'' diyorsanız ona da sonsuz saygım var.Ama dışardan ekmek almanız gerektiğinde nerden almanız gerektiğini de iyi bilin.Bu bir reklam yazısı değildir,sadece beğendiğim bir ürünü tavsiyedir.Lütfen bu şekilde dikkate alınız.

Not:Blogger Sofrası ile ilgili daha detaylı bilgi almak ve dahil olmak isterseniz lütfen burdan buyrun

9 yorum:

aslı'nın mutfağı dedi ki...

Yasemin'cim merakla bekliyordum geziyi.. Paylaştığın için çok teşekkürler.. Hem bu güzel geziyi hem de seninle tanışma fırsatını kaçırmış oldum :(

Seda'nın Günlüğü dedi ki...

Yasemincim benimde haberim olmuşdu ama o gün kayınbabamın kuranı vardı yoksa bende gelmeyi düşünüyordum. Güzel vakit geçirmene sevindim.
Sevgiler

Saliha dedi ki...

BEN GELEMEDIM OGLUM HASTALANDI UST USTE HASTALIK OLUNCA KORKTUM GELEMEDIM:(
NE GUZEL GECMIS..ÖZELLİKLE SENINLE TANISACAGIM DIYE COK HEYECANLIYDIM YASEMINCIM..INS KISA ZAMANDA TANISIRIZ:)

SEVGILERIMLE..

Banu Karagil Dalaman dedi ki...

Birde Halk Ekmek için böyle bir tur düzenleseler keşke, merak ediyorum, ben beğeniyorum ürünlerini çünkü Halk Ekmek'in...

pelince dedi ki...

Yasemincim güzel bir gün geçirdiğinize çok sevindm..
Sevgilerimi yolluyorum..

Devletsah dedi ki...

Banu;

Ben Halk ekmek HACCP belgesi alacağı zaman kendilerine ücretsiz danışmanlık yapan bir firmada çalışıyordum. O zaman gitmiştim. Uno'dan neredeyse pek bir farkı yoktu...

Tijen dedi ki...

Yasemin'ciğim,
Geziden güzel izlenimlerle ayrılmana sevindim. Ben yine de "evde ekmeğimi kendim yaparım" grubunda olmaya devam edeceğim, tahmin edeceğin gibi. Alışınca insan aynı tadı hazır ekmeklerde bulamıyor. Herkesin kendi elinin tadı yani.

zarpandit dedi ki...

canım ablam ya su uno olayına daha davet gelmedi ama cok merak ediyordum o sıcacık ekmekler falan harikaydı :)

bu arada ben fotogrfalara baktım hangisi sensin bir tahmin ya bordolu bayan yada yeşilli ama yuzleri net secemedim tam tahmn yok o yuzden :))

not: annechef super bir blog yazamadım ama ben cok begendim :))

:)den dedi ki...

Yaseminciğim merhaba,
Gezinizi ve gözlemlerini keyifle ve heyecanla okudum. Bu tür organizasyonlan keşke Ankara'da da olsa diye iç geçirdim. Hem tüm blogger arkadaşlarla tanışmak hem de güzel bir kahvaltı eşliğinde sohbet etmek harika olurdu.
Uno'nun hijyen konusunda göstediği dikkat çok hoş doğrusu. Ben henüz kendi ekmeğini kendisi hazırlayanlardan olamadığım için sık sık Uno'nun bol çeşitteki ekmeklerinden alıyorum sık sık. Sayende iç rahatlığıyla Uno ekmeğimi tüketmeye devam edebilirim demek ki:)
Teşekkürler canım...