19 Nisan 2010 Pazartesi

Bulgur Pilavı ( Esmer Bulgur ile )

Genel bir inanış vardır, '' Pilavı iyi yapan her yemeği iyi yapar '' diye. O kadar maharet gerektiren bir iş olmamasına rağmen iyi bir pilavın kıvamını tutturmak, tane tane olmasını sağlamak hiç de kolay değildir. Benim de sanırım mutfakla ilişkimin başladığı ilk yıllarda en severek yaptığım şey pirinç pilavıydı. Öyle ki okuldan eve gelince annem mutfakta yemek yapıyorsa mutlaka pilav yapma işini bana devrederdi. Seve seve yapardım bu işi, ne de olsa o zamanlar sadece keyif için mutfaktaydım. Şimdiki gibi asli görevlerimden biri değildi. Girer, biraz karıştırır, sonra da çıkar keyfime bakardım. Mutfak dağılmış dağılmamış, pilavın yanına ne yemek yapılacakmış hiç umrumda olmazdı. Tek derdimin pilavı iyi yapmak olduğu, ucu bucağı olmayan mutfak deryasının henüz önüme açılmadığı yıllardı o yıllar. Biri çıkıp da bu günleri ve mutfağın benim için şimdiki anlamını anlatmaya kalkışsa sanırım güler geçerdim. O kadar uzaktı ki bana tencere, tava, kek, börek, çörek. Hep pilavla sınırlı kalmasını ister miydim, ASLA....

Sonra aradan yıllar geçip evliliğe adım adınca yine kurtarıcım pilav oldu. Uzunca bir süre hemen hemen her akşam yemekte pilavımız eksik olmadı. Zaten bana yılın her günü pirinç pilavı yedirseler bıkmam, o kadar severim. Büyük adam da öyle, hiç sesi çıkmaz yer, yeter ki yanında yemek de olsun:))

Uzunca bir süre pilavsız günümüz olmadı desem yeridir. Taa ki kilolar alınıp her ikimizin de bel çevresi kalınlaşınca işe ilk olarak pilavla vedalaşarak başladık. Sadece mutlaka pilavın eşlik etmesi gereken yemeklerin ( kuru fasulye, nohut, bezelye ) yanında yapıldı pirinç pilavı bizim evde. Lafın kısası pirinç tüketimini azalttık. İyi de ettik, geç bile kalmışız. Şimdi haftada 1 ya da 2 akşam pilav oluyor evde. Dolayısıyla onun yerine bulgura ağırlık vermiş olduk. Pirince göre hem daha faydalı ve besin değeri yüksek hem de yapması ustalık gerektirmeyen. Pirinç pilavının aksine bulguru asla ölçü ile yapmam, tamamen göz kararı. Ama bu defa tarifi paylaşırım diye ölçülü yaptım. Hem de ilk defa esmer bulgur ile yapınca paylaşayım istedim.

Geçtiğimiz aylarda Pınar hanımın gönderdiği koliden çıkmıştı 1 kilo kadar esmer bulgur. Kısırlık diye belirtmiş Pınar Hanım ama bana biraz iri geldiği için taneleri kısırdan önce pilavda denemeyi istedim. Geriye kalanı da belki kısır yapıp sonra paylaşırım.

İzlediğim bir yemek programında yemek yapan şef bulgurun yıkanmaması gerektiğini söylemişti. Sonrasında her bulgur kullanışımda tereddüt etmişimdir, yıkasam mı yıkamasam mı diye. Sonuç olarak hep yıkarım ama doğru mu yapıyorum diye de merak ederim. Esmer bulguru yıkarken de akan kahverengi suyu görünce yine aynı soru aklıma takıldı. Sanki bulgurun tüm faydalı kısmını da o su ile beraber akıtıyormuşum hissi düştü içime. Sizler ne yapıyorsunuz bulguru yıkar mısınız, yoksa yıkamadan mı kullanırsınız ?

Malzemeler:

2 su bardağı esmer bulgur
4 su bardağı soğuk su
2 adet domates rendesi ( ben yazın hazırladığım domateslerden kullandım)
2 adet sivri biber ya da çarliston biber
3-4 diş sarımsak
3 yemek kaşığı zeytinyağı
1 adet büyük kuru soğan
tuz, kuru nane


Yapılışı:

1. Zeytinyağını tencereye alıp yemeklik doğranmış soğanı kavurun, sarımsakları ekleyin.
2. Domates rendesini ve ufak kesilmiş biberleri tencereye alıp 3-5 dk. kadar domatesler iyice pişene kadar kavurun.
3. Yıkanıp suyu iyice süzülmüş bulguru tencereye döküp birkaç dk. kavurun.
4. Suyunu ekleyip tuzu da katın.
5. Su kaynayana kadar yüksek ateşte, kaynara çıktıktan sonra kısık ateşte suyunu çekene kadar pişirin.
6. Suyunu çekmeye başlayınca 2 kat kağıt havluyu tencerenin üzerine kapatıp demlenmesi için bekleyin.
7. Servisten önce üzerine kuru nane serpiştirin ve sıcak olarak servis yapın.

Afiyet olsun.

12 yorum:

Stil Direktoru dedi ki...


(ORDAN BURDAN HAYATTAN) yapma ya :( çok üzüldüm balım, ya köpişi de hasta demişsin ya bu vesile ile yüzümü güldürdün gece gece :) Sayende gülümseyerek uyuyacağım. Ama o da can be :( Kuzum gerçekten yürekten şifalar dilerim. Ama en önemlisi kuzuna dikkat, o daha el kadar, ne olur Allah genç acısı vermesin. Ben çok ağlıyorum ya geçen gece annem bir kızdı sorma. Ya babama birşey olursa ben ne yaparım, ölme baboş öldürürüm seni dedim güldü canısım :) Annem de size birşey olmasın evladım, öleceğiz zamanı gelince dirençli ol dedi ama nafile be Yasom :( Yine de gülmek en güzel ilaç diyelim ve tüm yuvalara sağlık dileyim canım.

Bu arada çok haklısın, pilav çocuk oyuncağı gibi görülse de lapa oldu mu at çöpe :( Gerçi bazı pirinçler o kadar kötü ki, 40 yıllık aşçı bile olsan tırt olmuyorsa olmuyor yani. Ellerine sağlık balım farklı ve yenilesi olmuş.

Egeden Tarifler dedi ki...

Bulgur pilavını ben de çok severim, ama hiç esmer bulgurla denemedim. Ben de bulguru yıkamıyorum, ilk elden (Konya'dan teyzemden) geldiği için içim rahat, ama satın alınanlar nasıldır bilmiyorum. Elinize sağlık.

pelince dedi ki...

Yasemincim sizdeki fazlalıklar bir hafta içinde erir gider hayatım,biz ne yapalım:)))
ben bulguru hiç yıkamam,yıkandığını da ilk kez duydum.. ama bulgur pilavı nefis,her zaman çok severim...
pirinç pilavıda olmazsa olmaz.. eşimin karnı asla,pilavsız ve makarnasız doymaz:))
ellerine sağlık tatlım..

sevgiler..

http://www.lezzetibol.com dedi ki...

Canım ben bulgur pilavını yıkarım genelde. Sebebi de benim de bakşyat firmasında çalışan bir arkadaşım o söylemişti. Baklagiller, bulgur,pirinç vb böceklenmesin diye üzerine ilaç eklerlermiş. Bu yüzden iyice yıkamak gerekir demişti.
Pilav nefis... Yanına da bir de yoğurt
Ellerine sağlık canım

aleyna dedi ki...

elinize sağlık.tek geçerim bugur pilavını.fakat esmer bulguru ilk kez duydum.mutlu bir hafta diliyorum

Saglıklımutfak dedi ki...

Yasemincim eline sağlık. Benim de pilavla ilgili bir hikayem vardır. ama uzun buluştuğumuzda anlatırım sana:). Ben de yıkarım bulguru ama öle foşur foşur değil. Hafif bir su gezdiririm üstünden o kadar. Ne şartlarda poşetlendiğini ve fabrikalara geldiğini bilmediğimden yıka gitsin derim . Sevgiler canım.

çeşnici Handan dedi ki...

Ellerine sağlık. Çok güzel gözüküyor. Ben de daha sağlıklı olduğu için evde mümkün olduğunca bulgur kullanıyorum. Bulgura hiçbir şekilde herhangi bir katkı maddesi ya da kimyasal katılamıyormuş (okuduklarımın yalancısıyım) bu nedenle sağlıklıymış ve yıkanınca değerini kaybediyormuş. Bu yüzden ben yıkamıyorum. Sevgiler.

ebru dedi ki...

Sevgili Yasemin iyi haftalar canım. Ya bulguru ben de yıkıyorum. Sonuçta kendi yaptığımız bugur değil marketten alınıyor. İçime sinmiyor yıkıyorum. Ellerine sağlık pilav nefis görünüyor.

Hansa dedi ki...

bulgur pilavına bayılırım he türlsüüne bu arada feci sık yiyorum.
eline sağlık.
sevgilerimle.
küçük adama asevgiler.

Zeynep'le Tarifler dedi ki...

yaseminim okurken postu ,seni özlediğimi hissettim inan:) bu hafta bi etkinlik olsa da buluşsak:))) ne iyi olurdu valla:))
ben de yıkayanlar grubundayım,yıkamazsam içime sinmez:) ellerine sağlık canım benim,nefis bir görüntü çıkarmışsın ortaya.
öpüyorum güpgüzel yanaklarından

Esma Ercengiz dedi ki...

bulgur pilavı kesinlikle favori pilavımdır benim..
esmer bulguru merak ettim ama. denemek gerek..

PAPATYA PRENSES dedi ki...

kesinlikle pirinci ve bulguru yıkayanlardanım. benim bildiğim ince bulgur yıkanmaz.

çok severim bulguru. ellerine sağlık canım..